Det blir värre innan det blir bättre – internets baksida hashtagg #digidark

Elza Dunkels på Internetdagarna.Elza Dunkels på Internetdagarna.

Det låg en dystopisk stämning över Internetdagarna på Waterfront i Stockholm i mitten på november. Det märktes på keynote-talarna, flertalet från USA, att ingen var opåverkad av valutgången där. Näthat, nättroll och missbruk av det internet som vi alla lever med och älskar smolkar bilden idag.

Under konferensens andra dag borrades det djupare i denna problematik via spåret ”Baksidan av den digitala vardagen”. Ett mycket angeläget ämne. Eller som en av talarna uttryckte det ”Internet hade en smekmånad i 15 år, då befriande och fullt av möjligheter. Den är över och det blir bara värre”.

Lite mer hoppfulla tongångar uttrycktes i en slogan som moderatorerna Sarah Larsson Bernhardt och Deeped Strandh förde fram: ”Det blir värre innan det blir bättre”.

Vad är då problemet med internet idag? På senare år har näthatet ökat vilket man kan se i alla nätforum där viktiga frågor diskuteras. Där det tidigare fanns en ovilja hos hatarna att avslöja sin identitet finns idag en öppenhet med vem man är – det kan många gånger vara helt vanliga välanpassade samhällsmedborgare som oförblommerat häller ur sig sitt hat mot människor från andra kulturer, människor som ser annorlunda ut eller sammanhang där samhället visar solidaritet med utsatta. När ledande politiker använder sociala medier för att piska upp ett folkhat mot människor i nöd uppstår en legitimitet att följa efter. Fakta förnekas och osanningar som gagnar egna syften står högt i kurs. De olika talarna anknöt på olika sätt till denna baksida av internet.

Här är några tweets under haschtaggen #digidark som speglar tankarna:

Näthatet är inget ungdomsproblem! Vi måste sluta med denna felaktiga dubbelbestraffning! Viktiga budskap från @dunkels #IND16 #digidark

Vissa saker är inte fakta – det är åsikter #ind16 #digidark

Agera och korrigera faktafel. So, Reclaim the Besserwisser – in the name of truth. #digidark #ind16

Skaffa dig allierade du kan prata med. Välj dina strider. Goda råd från @AnnaCeras#digidark #ind16

Glöm inte att det inte bara är #näthat där ute utan även mycket #nätkärlek säger @dunkels. Bra att påminnas om. #digidark #Ind16

Det blir värre hela tiden men i grunden är jag optimistisk @dunkels #digidark #ind16″

Hot och hat skapar självcensur på nätet #ind16

Vi fick vara med om en mycket betydelsefull dag, eller som en tweet uttryckte det: ”…att våga prata om internets mörka sidor men i syfte att ta oss vidare och göra något konstruktivt.”

Varje talare är värd att höras igen ­– som tur är går det alldeles utmärkt att ta del av hela dagen här

Ronny Schueler, Lars-Göran Karlsson – Folkbildningsnätet

 

Kommentera "Det blir värre innan det blir bättre – internets baksida hashtagg #digidark"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*