Workspace på Åsa – utrymme att jobba tillsammans

Kvinna vid dator

Ett tjugotal lärare inom Svenska som andraspråk och Svenska för invandrare hade sökt sig till tvådagarskursen ”Workspace – SVA-SFI-etablering” på Åsa folkhögskola, Katrineholm, i oktober.

Behoven att kunna utveckla bra strategier för det pedagogiska arbetet på folkhögskolorna är stora. Precis som i övriga skolvärlden är utmaningarna nya och spännande för många lärare. Utifrån dessa behov ordnade Folkhögskolornas Serviceorganisation (FSO) ett två dagar långt ”workspace”.
Workspace är en fortbildningsform som innebär att deltagarna, i detta fall folkhögskollärare, får utrymme att jobba tillsammans med strategier och metoder utifrån egna sammanhang och behov.

Några deltagare valde därför att jobba tillsammans med kollegor från sin skola, andra tillsammans med kollegor från andra skolor eftersom man hade liknande idéer. Möjligheterna att komma närmare en lösning rent konkret ökar med denna metod, samtidigt som det kollaborativa arbetssättet ökar inspirationen.

Ett workspace för eget utvecklingsarbete är väl investerad tid, säger Ulrika Knutsson, utvecklare för FSO.
Kursens kärna är att man själv producerar eller undersöker det man behöver, oavsett om man jobbar i ett fysiskt eller ett digitalt klassrum. Efteråt åker man hem och har startat upp ett nytt spår och fått nya kontakter.

Till hands fanns flera stödjare, förutom Ulrika Knutsson, även Lars-Göran Karlsson och Elisabet Norin med tips och konkret hjälp och coachning i deltagarnas problemlösning.

Gästföreläsare och stödjare under dagarna var även författaren och SFI-läraren Sara Lövestam som arbetat länge med digitala möjligheter och även utvecklat materialet, ”Tio lektioner i språkdidaktik”, för UR. Sara Lövestam visade hur hon bland annat arbetat med poddformatet för muntlig språkträning och hur en lättläst blogg – öppen, men inte sökbar – kan vara ett bra verktyg i lärprocesserna.

Flera av deltagarna prövade också att göra podd och olika typer av inläsningar. Man vet från forskningen att de studerande lyssnar mer uppmärksamt på ljudspår med sin lärare än om det är en okänd inläsare.

Joakim Bergeå, lärare på Bromma folkhögskola, deltog via nätet och visade hur hans skola använder Google Drive för kollaborativt arbete med sina kursdeltagare och hur det underlättar lärandet.

Till plussidorna sådana här dagar hör också att få byta roller och vara deltagare i fin folkhögskolemiljö med god mat och en öppen samtalsmiljö.

Tips från träffen:

Facebookgruppen och hemsidan “Svenska för nyanlända”: Med massor av stöd och tips för att lära sig svenska, främst för vuxna. Läraren Marie Rödemark har fått stipendium för att arbeta fram material på olika språk att använda på egen hand. De flesta övningarna fungerar än bättre när man arbetar med dem i samtal. Grundövningarna hon har tagit fram finns på hemsidan som pdf:er och filmer. Facebookgruppen hittar du här, alternativt sök på “Svenska för nyanlända” på facebook och begär att få gå med i gruppen. Missa inte att titta på materialet under filer i Facebookgruppen. I listan över inlägg finns många tips och länkar till andras material. Här finns webbsidan.

1 Comment on "Workspace på Åsa – utrymme att jobba tillsammans"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*