Kreativt WorkSpace för Svenska som andraspråk, SFI och etablering med Sara Lövestam

Ett workspace

Är du lärare i svenska som andraspråk (SvA), SFI eller på etableringskurs på folkhögskola? Längtar du efter tillfälle att fördjupa och vidga ditt arbetssätt tillsammans med kollegor från hela landet? Notera då datumen 3-4 oktober på Åsa folkhögskola utanför Katrineholm, och skynda till anmälan.

Trycket på lärare för nyanlända är hårt runtom i landet. Antalet studerande som behöver språkintroduktion ökar. Att ha tillgång till svenska språket är helt avgörande för nyanländas möjligheter att gå vidare till fortsatta studier eller arbeten. Därför finns ett stort behov av att öka det kollegiala lärandet och gemensamt göra utbildningarna än bättre för deltagarna.
Folkbildningens Serviceorganisation (FSO) stöttar av den anledningen behoven hos folkhögskolornas SvA-, SFI- och etableringslärare med ett 2-dagars WorkSpace.

Under WorkSpace utvecklar lärare digitala material för sina lektioner. Du lär tillsammans med andra folkhögskollärare och ger och får inspiration att använda ”live” på skolan eller på era distanskurser. Ni jobbar gruppvis tematiskt och kreativt och bollar gemensamma frågor, skapar nytt material och hittar nya och anpassade metoder.

– Du väljer vad du vill fördjupa dig i – utveckla en kurs, ett moment, en studiedag, bygga ett digitalt klassrum, testa flippat klassrum… Behoven bestämmer innehållet i kursdagarna för er. Målet är att underlätta din och dina deltagares vardag, säger Ulrika Knutsson, FSO, och Lars-Göran Karlsson, Folkbildningsnätet.

Välkända SFI-läraren Sara Lövestam har länge arbetat med digitala verktyg i arbetet med nyanlända. Hon kommer att delta i WorkSpace och dela med sig av konkreta tips. Sara har tidigare utvecklat språkmaterialet ”Tio lektioner i språkdidaktik” för UR. Utifrån sin praktik kommer hon att reflektera över hur digital kompetens och språkutveckling kan stötta varandra i lärandet.

Utöver Sara Lövestam kommer också Folkbildningsnätets medarbetare att bidra med stöd och hjälp under dagarna.
Är du intresserad av att delta kan du läsa mer och anmäla dig här. FSO bjuder på kurs, mat och logi. Du och din skola bidrar med resa, tid och kreativitet.
Elisabet Norin

2 Comments on "Kreativt WorkSpace för Svenska som andraspråk, SFI och etablering med Sara Lövestam"

 1. Monica Jernström | 19 september, 2016 at 7:54 f m | Svara

  Har ingen möjlighet att åka de här dagarna. Kommer det en ny chans?

  Vänligen
  Monica Jernström

  • Hej Monica! I dagens läge har vi ingen liknande Workspace inplanerad! Men om den fungerar och vidare intresse finns så ser vi om vi kan erbjuda något liknande. Vi har däremot två andra Workspace inbokade:
   31/10-1/11 Om att ”Flippa klassrumet”. Använda film och digital teknik för att förbereda lektioner.
   2/11-3/11 Om Makerspace, NO och Matematik som tema.

   Det kommer snart mer information om dem.
   Innan dess kanske du kan bli inspirerad av vårt digitala studiematerial
   flexikon.folkbildning.net

   Med vänlig hälsning Ulrika Knutsson på FSO – Folkbildningsnätet.

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*