You better shape up!

11220085_974238885943125_1935192409119163314_n

You better shape up!

I form att arrangera eMedborgarvecka 3-9 oktober

Hösten har sina traditioner – till dem hör eMedborgarveckan som år 2016 äger rum 3-9 oktober. Nu erbjuds du och din organisation, ditt företag, din verksamhet, din skola, din kommun – ja, även du som privatperson – att delta i årets aktivitetsvecka. Du kan göra en suverän insats för både enskilda och samhället och därmed bidra till ett gott eMedborgarskap.

Digitalt duglig

Syftet med veckan är att ge invånare möjlighet till ökad kompetens och delaktighet och därmed minska utanförskap. Att vara digitalt duglig och uppdaterad är en demokratisk rättighet. Den som lär sig använda e-tjänster, internet och digitala vägar för att hantera vardagen, söka och använda information och göra sin röst hörd, blir en eMedborgare i god form. Kompetenserna är möjliga att finslipa.

What’s in it for me?

För dig som arrangör är evenemanget dessutom ett utsökt bra tillfälle att kombinera med öppet hus och bjuda in gäster eller allmänhet till er verksamhet.
Vilka aktiviteter ni vill genomföra som arrangörer är upp till er i organisationen. Det kan handla om allt från att visa tjänster till att pröva nya appar och programvaror eller att praktiskt testa teknisk utrustning och verktyg. Formen kan vara samtal, föreläsningar, pröva-på-kurs eller workshops. Förvaltningar och myndigheter kan visa och marknadsföra sina tjänster och sin verksamhet på ett tillgängligt sätt. Ett bra tips är att samarbeta över alla tänkbara gränser i kommunen eller mellan myndigheter lokalt.

Allt bygger på frivilliga insatser. Det finns inga medel att söka men de medverkande blir omnämnda i den rapport som sammanställs efter kampanjveckan.

Demokratiskt

eMedborgarveckan är nationell och har funnits sedan 2013. Bakom står Digidelnätverket, ett obundet, demokratiskt nätverk med aktörer som arbetar för digital delaktighet och kompetens, såsom kommuner, bibliotek, studieförbund, folkhögskolor, organisationer och myndigheter. I år har kampanjledningen satt som mål att slå rekordet från förra årets vecka. Nära 300 aktörer nådde då 16 000 deltagare.

Europeiska Dyslexiveckan genomförs också 3-9 oktober och aktiviteter kan samordnas för att markera vikten av tillgänglighet för alla.

Anmälan

Anmälan är öppen till och med 25 september. Ett kampanjmaterial kommer att finnas tillgängligt på digidel.se. För frågor, tips och bollplank, kontakta projektledare Tomas Finger eller projektstödjare Ann Wiklund. eMedborgarveckan 2016 stöds ekonomiskt av IIS (Internetstiftelsen i Sverige) samt Föreningen Sambruk. Information om nätverk, arbete och rapporter från tidigare kampanjveckor finns på digidel.se.

Elisabet Norin

Kommentera "You better shape up!"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*