Digidel-pris: Ung trio gjorde bästa instruktionsfilm

Ordet "film" skrivet med filmrullar"Film" CC BY 2.0 by Ozzy Delaney on Flickr

De tre vinnarna i filmtävlingen "Enkel kortfilm 2015"Under hösten arrangerade Digidelnätverket filmtävling på tema ”Enkel kortfilm 2015”. Syftet var att utmana deltagare till att göra den bästa instruktionsfilmen för en så kallad e-tjänst.

Tre gymnasieelever, Jonatan Björkman, Alicia Bokvist och Nils Johansson från Lindeskolan i Lindesberg, vann. Deras film ”Boka på SJ” visar hur man på ett enkelt sätt köper biljett via SJ:s webbplats.

Juryns motivering:
”På ett tydligt sätt vägleds vi steg för steg genom menyerna. I filmen får vi träffa Nils. Hans varma smittande leende gör oss trygga när vi ska ta oss an uppgiften att boka en biljett över Internet. Filmmakarna har lyckats bra att göra så att en digital e-tjänst känns begriplig för flera och har därmed skapat större delaktighet.”

– En bra instruktionsfilm får inte vara för tråkig, förklarar vinnaren Jonatan Björkman, för då tappar man fokus.

– Ljudet och rösten är ju viktiga också, så det inte bara blir ett surr av alltihop, påpekar Alicia.

– Vi översvämmas av e-tjänster, och numera förutsätter det att medborgarna ska klara mycket själva framför datorn. Då behövs det bra och tydliga instruktioner som gör att fler kan vara digitalt delaktiga, säger Ann Wiklund som är nationell projektledare för Digidelnätverket.

En e-tjänst är en service som medborgare och företag kan använda för att uträtta olika ärenden hos offentliga myndigheter. Denna service/tjänst tillhandahålls elektroniskt, exempelvis via datormobiltelefon eller telefonservice.

De tre vinnarna fick, förutom deltagande i Internetdagarna i Stockholm inklusive resa och hotell, även en låda med praktiska filmtillbehör att använda i nya filmprojekt. SJ överraskade också med presentkort till de tre filmmakarna – att använda för resor så klart.

Myndigheten för Delaktighet har gjort vinnarfilmen än mer delaktig. Ola Balke förklarar:

– Vi har låtit syntolka, teckentolka och översätta vinnarfilmen och på så sätt kan ännu fler ta del av deras roliga instruktion om hur man bokar en biljett på nätet. På så sätt blir fler delaktiga.

2015 års tävlingsjury:
Kjell Eriksson, TV/radio och filmproducent
Inger Rålenius, Dyslexiförbundet FMLS och Begripsam
Ola Balke, Myndigheten för delaktighet
Ann Wiklund, Nationell projektledare Digidelnätverket och eMedborgarveckan
Tävlingen arrangeras av Digidelnätverket som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket genomförde under hösten eMedborgarveckan och arrangemangen under den veckan presenteras närmare i en ny rapport.

Digidelnätverket presenteras på webbplatsen www.digidel.se.

 

Elisabet NorinDen vinnande filmen.

Kommentera "Digidel-pris: Ung trio gjorde bästa instruktionsfilm"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*