Bullfest, bullfest nästan hela dagen

Bullar på en tallrik”Teeny tiny cinnamon buns” CC BY-NC 2.0 by I Believe I Can Fry on Flickr

Jag vet inte när, men säg att det var en fem-sex år sen. Jag vet var, det var i Stockholm, jag stod på T-centralens perrong och begrundade reklamkampanjen på andra sidan spåret. Ett utbildningsföretag gjorde reklam för sina distanskurser.

Jag minns en förförisk färgbild på en vacker sandstrand från andra sidan jorden. Där var också en varm och fin bild från ett mysigt vardagsrum där det var serverat rykande hett kaffe och nybakade bullar. Bilderna kompletterades med fraser som ”I våra klassrum skiner alltid solen” eller ”I våra klassrum serveras det alltid färska bullar”. Jag vet vad jag tänkte, ”men kära nån så idiotiskt”.

Ja, det är viktigt att trivas i sin studiemiljö, gör man inte det är det svårt att prestera. Och nej, jag vil inte höra att ”studier handlar om hårt arbete”, ett lika tråkigt som oriktigt påstående. Skolans viktigaste ämne är skolan självt. Trivs man inte i skolan, vilken form det än må vara, blir dina resultat med stor sannolikhet där efter.

Det är skillnad på salsstudier och distansstudier. Det är inte alla givet att klara av distansstudier. Nu kanske en terminslång skrivarkurs inte är hela världen? Men satsar man tid och studiemedel på att klara sitt gymnasium via distansstudier vill man att det ska fungera. Bilderna från Stockholms tunnelbana hittade fram till flera studietrötta nittonåringar som inget hellre ville än att få till de sista behörigheterna. Många av dem hittade ny kraft och satte igång pluggandet igen, denna gång på distans, bara för att bli blåsta.Ni har redan räknat ut att jag inte ställer upp på nyss nämnda reklambild av studier och skolmiljö. En dylik kampanj tar distansstudier och flexibelt lärande som gisslan för att tjäna pengar.

Studier handlar inte om solvarma sandstränder eller mumsiga bullfat. Den där reklamkampanjen tog inget på allvar. Inte distansstudier, inte flexibelt lärande, inte heller kommande deltagare togs på allvar. Ska det bli något av skolstudier måste man ta det på allvar. Ett sätt att ta deltagare på allvar är att ge utrymme för vila och återhämtning. Fixar du samtidigt fika med färska bullar på närträffarna lär du få deltagare att trivas. Deltagarnas behållning av kursen lär med stor sannolikhet bli där efter. Som så många gånger förr pratar vi om respekt.

Det var det de hade missat. Där var fokus på cash. Gärna så snabbt som möjligt. Är det något man inte ska ha när det gäller studier så är det bråttom. Man betalar alltid ett pris.

Jan Altsjö

Kommentera "Bullfest, bullfest nästan hela dagen"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*