Skolappar

skolappar_logo_hr
Joachim Thornström

Joachim Thornström

Skolappar.nu är en guldgruva för pedagoger. Appar för alla tänkbara ändamål, noggrant recenserade, läckert presenterade. Sidan startades hösten 2012 och har redan en imponerande besöksstatistik. Och – minst lika imponerande – en växande skara av pedagoger som bidrar. Dela-kultur i skolans värld.

Motorn bakom sajten heter Joachim Thornström. Till vardags är han IT-samordnare i Ystads kommun, skolutvecklingskonsult och entusiastisk pedagog. 2010 fick han Guldäpplejuryns särskilda pris för bland annat arbetet med sajten Skolväskan. Re:flexredaktionens Kerstin Namuth har träffat Joachim.


KN: Hej Joachim, re:flex gillar Skolappar.nu. Hur kom du på idén och hur gick det till när sidan startades?

JT: Jag började jobba med Skolappar.nu under vårterminen 2012. Då hade jag drivit sidan Skolväskan i åtta år. Skolväskan är en sajt med fria webbresurser för lärare. Men den senaste tiden har utvecklingen gått mer och mer från webbsidor till appar och då verkade det meningsfullt att lägga energi på det och utveckla en ny inspirationssida för lärare som handlar om just appar.

Daniel Wieselberg som driver sidan Pappas appar – en liknande sida för föräldrar till barn i förskoleåldern – blev min samarbetspartner och webbutvecklare.
Jag bad sex lärare om hjälp med att skriva recensioner. Hela sommaren 2012 skrev de recensioner och vi diskuterade hur vi skulle bygga upp dem för att läsarna skulle få ut så mycket som möjligt av dem.
De är JÄTTEBRA pedagoger. De bästa! Flera har vunnit priser. Utan dem skulle det varit helt omöjligt.

Den 15 september var vi startklara och kunde lansera sidan.

KN: Kan du ge oss lite fakta? Siffror?

JT: Idag har vi nästan 200 appar på sajten. Varje vardag kommer en ny. Skolappar har 5-6000 sidvisningar per dag. Det har varit över 130.000 unika besökare på sajten. Sammanlagt har sidan visats nästan 1 miljon gånger.
Vi är 2 webbutvecklare och 7 pedagoger som arbetar med Skolappar.nu hela tiden. Vi tar även hjälp av gästrecensenter. Under vårterminen har det blivit en stor tillströmning. Vi har faktiskt ca. 25 nu som medverkar och erbjuder oss sitt material. Det är helt fantastiskt.

Joachim räknar upp gästrecensenters namn och bakgrunder och pedagogiska meriter. Alla recensenterna finns med namn och bild på skolappar.nu. Alla får credits, ingen glömd.

skolappar_logo_hr

 

KN: Hur det går till när en app hamnar på er sida?

JT: En kollega recenserar en app som han eller hon själv tycker om och använder. Han/hon beskriver med text och skärmdumpar hur den fungerar tekniskt och vilka grundfunktioner den har. Ofta lägger man till filmklipp som visar den in action. Under rubriken ”Tänk utanför appen” delar recensenten med sig av pedagogiska idéer och utvecklingsmöjligheter. Med rubrikerna ”Undervisningens syfte” och ”Förmågor som eleverna ska utveckla” kopplas appen till Lgr 11, läroplanen för grundskolan. Sedan lägger man till för vilka plattformar appen finns, vilka målgrupper, vilka ämnen och utvecklingsområden den lämpar sig för. Det är dessa uppgifter som gör att användarna kan filtrera fram ett litet urval ur den stora banken.

KN: Har ni en ambition att kvalitetssäkra recensionerna?

JT: Absolut. Vi tar bara in appar som vi själva anser är bra. För att komma med överhuvudtaget ska en app få minst en 3:a på vår 5-gradiga betygsskala. Betygsättningen är visserligen recensentens egen uppskattning, men vi bollar recensionerna i redaktionens Facebookgrupp.
Jag dubbelkollar alltid om kopplingen till läroplanen är korrekt.

KN: Kan ni underhålla denna stora resursbank på sikt? Appar försvinner eller uppdateras, priser ändras…

JT: Det är en jätteutmaning. Ofta meddelar recensenterna själva när något har hänt med deras appar. De använder dem ju. Vid behov uppdaterar vi recensionen och skriver ”Uppdatering” längst upp på sidan. Priserna hämtas automatiskt, det har Daniel byggt in i webbplatsen.

KN: Hur mycket tid tar arbetet med Skolappar?

JT: En recension brukar ta mellan två och fyra timmar. Vissa appar kan man jobba med till och från i flera veckor. Alla lägger in sitt material själva, det är lätt att få det snyggt i webbverktyget. Jag lägger en till två timmar per dag på sidan. Det blir ju kvällar och helger.

KN: Hur finansieras Skolappar?

JT: Alla jobbar ideellt med Skolappar.nu. Vi har annonsintäkter som går till att driva sajten, t.ex. teknisk support som jag behöver få. Recensionerna bidrar folk med helt utan betalning.

KN: Vad är det då som driver dig – er – att lägga så mycket tid och engagemang på sidan?

JT: Jag drivs av att få dela med mig. Vi vill alla elever väl. De ska kunna arbeta kreativt i skolan. Vi som har provat att använda lärplattor lite längre än andra vill dela med oss.
Dessutom är det den bästa kompetensutvecklingen för mig själv. Bollandet med kollegorna gör att jag lär mig och utvecklas.
Och så har vi fått oerhört mycket positiv respons.

KN: Det är ett välkänt problem för att de flesta webbplatser och resurssidor att det är svårt att få reaktioner och bidrag från användarna. Ni verkar ha lyckats med det konststycket. Hur sprider ni ordet om er och hur får ni respons?

JT: Vi får nästan inga kommentarer eller förslag via sajten. Vi har försökt att ha tävlingar för att locka fram aktivitet, men de har gett tunt resultat. Vår bästa kanal på nätet är Facebook och även Twitter är bra. Skoldatatek, it-pedagoger och föreläsare har börjat tipsa lärare om sidan; det ger oss jättebra spridning. Men allra viktigast är mun till mun. Från lärare till lärare.

KN: Har du någon egen favorit bland apparna?

JT: Åh, det går inte säga bara en. Men Every Trail tycker jag om. Och jag gillar appar där man kan skapa och berätta, bli kreativ. Till exempel Puppet Pals eller Videoscribe. Ofta är de inte gjorda för undervisning från början, men kan användas till mycket i skolan om man tänker efter lite och se möjligheterna. ”Tänk utanför appen” är ju vårt motto.

KN: Tack för samtalet, Joachim Thornström. Re:flex fortsätter följa er på Twitter och Facebook och ser fram emot många fler pigga, glada, nyttiga apprecensioner. En om dagen.

JT: Tack själv. Och hoppas att det har framgått hur stolt och lycklig och tacksam jag är över mina kollegor. Och sajten hade aldrig blivit så bra utan deras hjälp…

sok

 

Kommentera "Skolappar"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*