Re:flex rekommenderar Word Clouds

Moln"Clouds" (CC BY-SA 2.0) by theaucitron on Flickr

”Re:flex rekommenderar” är en serie där vi tar upp tips på t.ex. program, lösningar och webbsidor som kan underlätta det kollaborativa och det flexibla lärandet. I detta avsnitt tipsar re:flexredaktionens Mathias Anbäcken om Word Clouds.

Re:flex rekommenderar Word Clouds

Taggmoln, textmoln, etikettmoln, word clouds, ordmoln och tag clouds – beteckningarna är många, men alla innebär en grafisk representation som visar hur vanliga ord är i till exempel en text.
Vanligt är att det finns taggmoln eller etikettmoln på bloggar som visar hur ofta en tagg (en tagg är ett slags ordmärkning som ska visa innehållet i till exempel en bloggartikel) förekommer på bloggen. Ju mer frekvent ett ord eller en tagg är i en text eller på en hemsida, desto större blir det ordet på den grafiska representationen. Vissa sorters word clouds skiljer inte ut frekvensen med storlek, utan med typsnitt och/eller färg.

Det finns verktyg på nätet som låter dig göra word clouds av vilket material du själv vill. Du kan klistra in texter från din organisations hemsida för att se vilka ord som är mest frekventa, och därmed vilket budskap ni faktiskt sänder, eller välja att visa en twittrares alla inlägg för att på ett mer överskådligt sätt se vad personen faktiskt twittrar om. Du kan göra snygga illustrationer till din text genom att göra en bild av själva texten och du kan göra roliga språkövningar genom att på detta sätt jämföra två texter – till exempel från två tidsperioder. Som vanligt är det endast fantasin som sätter gränserna.
Två sådana här sidor på nätet är Wordle och Tagxedo. Wordle är enklare, medan Tagxedo har fler möjligheter och är därför något mer invecklat. Här är denna artikel åskådliggjord som ett word cloud med hjälp av Wordle:

taggmoln

Tagxedo är mer komplext. Här kan man – förutom att välja typsnitt och färg – också välja form för ordmolnet. Man kan också variera sin ”input” till exempel genom att skriva i en webbadress som man vill få åskådliggjord eller en twitteranvändare. Man kan förstås också klistra in fritext på samma sätt som på Wordle. En bra funktion är att man kan få upp en lista över frekvensen i ordmolnet och välja att ignorera vissa ord. Om orden till exempel inte är betydelsebärande (att, och, en och så vidare), riskerar de att göra ordmolnet mindre representativt och då är det bra att man kan ignorera dem. I Wordle finns en liknande funktion där man väljer att ta bort ”vanliga ord” i ett speciellt språk.

Här finns en kort instruktionsvideo om Tagxedo.

Kommentera "Re:flex rekommenderar Word Clouds"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*