Re:flex rekommenderar Platsr

"There's a place" (CC BY-ND 2.0) by Lynn ~ Off and On on Flickr"There's a place" (CC BY-ND 2.0) by Lynn ~ Off and On on Flickr

Platsr är en community där man kan berätta om historier med text och bild, och läsa andras berättelser. Man kan också samarbeta och skriva tillsammans med andra, till exempel genom att utveckla och förbättra andras historier. Alla berättelser och bilder knyts till en plats på den svenska kartan.

Bakom Platsr står Riksantikvarieämbetet, men sajten ger inte någon ”myndighetskänsla”. Det är istället oerhört högt i tak och den som berättar bestämmer vad som är relevant. På sidan står det såhär för att förklara varför Riksantikvarieämbetet har denna sajt:

Om man bor på en plats bär man troligen på berättelser som myndigheter, arkeologer, historiker och stadsplanerare inte känner till. Alla dessa ”små” historier – personliga, alternativa – är också byggstenar i ”den stora berättelsen”.

Det handlar alltså inte bara om att små, personliga historier om platser är ”helt OK”, utan Platsr är till och med till för denna sorts berättelser – som en parallell alternativ yta vid sidan om tunga fakta och saker som andra tyckt är viktiga.

Ofta arbetar Platsr med teman, som till exempel att man efterlyser berättelser som har med någon speciell historisk händelse eller tid att göra (som exempel, se Titanictemat här), men användarna har fritt fram att när och hur de vill gå in och lägga till historier knutna till platser som de själva anser vara relevanta – oavsett eventuellt tema eller sammanhang. Som användare på Platsr kan man också påverka vilka teman som blir aktuella genom forumdiskussioner.

När man letar material på Platsr kan man antingen utgå ifrån ett taggmoln, gå via den stora kartan över Sverige på startsidan och zooma sig in till den del av landet man är intresserad av eller så kan man skriva i sökfönstret på sidan.

Platsr lämpar sig också väldigt väl som yta för redovisning. Deltagare kan i ”skarpt läge” berätta i text och bild. Likväl kan Platsr fungera bra som en källa för information. Man hittar där alternativa historieskildringar som ligger utanför de gängse historieböckerna. Ytterligare en bra sak med Platsr är att den bygger på Creative Commons-tanken.

/Mathias Anbäcken

Kommentera "Re:flex rekommenderar Platsr"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*