”Re:flex rekommenderar” är en serie där vi tar upp tips på t.ex. program, lösningar och webbsidor som kan underlätta det kollaborativa och det flexibla lärandet. I detta avsnitt tipsar Ann-Sofie Åström, Kalix folkhögskola om Padlet.
Padlet är ett gratisverktyg med olika användningsområden som är enkelt att dela och samarbeta med andra på. Det fungerar som ett ark där du kan visa upp eller länka bland annat bilder, videos, dokument och text. Verktyget är webbaserat och fungerar därför på olika typer av datorer, plattor och mobiltelefoner. Detta är mycket bra då både personal och deltagare använder enheter av skiftande karaktär på skolan (Bring Your Own Device – BYOD). Jag har experimenterat lite med gratisvarianten av padlet men det går att köpa premiumpaket för den som vill det.
Vad kan man göra med Padlet kan man fråga sig? Jag har gjort en samling av grammatikflippar till en av mina kurser så att deltagarna kan gå tillbaka för att höra genomgångarna ifall de inte förstår eller behöver repetera vissa moment. Här ser jag ett sätt att samla sina flippar (korta videoinspelningar på genomgångar) på ett och samma ställe för att sedan dela med deltagarna. Förutom detta kan man samla sina bokmärken, brainstorma eller planera med kollegor (återkommer till detta), göra tidslinjer, fotocollage, redovisningar… bara fantasin sätter gränserna.
Åter till planeringar. Jag och min kollega brukar samarbeta ämnesövergripande i små och stora projekt. Problemet för oss är att vi har svårt att hitta gemensam planeringstid vilket lett till att vi har testat olika typer av verktyg men inget har varit tillfredsställande. Verktygen ska vara enkla att använda, lättillgängliga samt att vi ska kunna samarbeta på samma dokument. Padlet har de funktioner vi behöver för detta. Vi kan skriva notiser, ge feedback, länka till dokument, sidor, youtubeklipp och diverse annat. Dessutom är Padlet estetiskt tilltalande och man kan flytta runt de olika inläggen hur man vill, vilket är bra när man vill organisera om och/eller göra en prioriteringsordning.
Som sagt var är det lättarbetat, enkelt och det finns variationsmöjligheter. Dessutom kan man välja hur synlig ens “vägg” ska vara. Det finns olika nivåer på integritetsinställningarna. Du kan bjuda in fler att samarbeta både via länk, e-mail, bädda in på hemsida och blogg. I gratisversionen finns det olika typer av bakgrunder och layoutformat att välja mellan. Deltagarna kan välja vilka de vill samarbeta med i olika uppgifter som ett komplement till Google Drive som vi också använder.
När det gäller bakgrunden på arket är en smart funktion att man kan lägga in en egen bakgrundsfil av till exempel ett schema. Hos oss har vi projektveckor där de arbetar i grupper. På en sådan mall kan deltagarna bygga individuella scheman för sin grupp och sitt projekt. För att ta ett exempel så har de varje vår en filmvecka. Den veckan har alla grupper väldigt individuella scheman. Vissa filmar på kvällar medan andra är ute och filmar vintersporter på förmiddagen. Ibland jobbar en grupp i redigeringen medan andra söker filmmusik och ytterligare ett gäng är ute och intervjuar folk på stan. Ett webbaserat schema är då enkelt att dela med oss lärare och med varandra. Dessutom fungerar det ypperligt som projektplanering.
Som sagt var så är det bara fantasin som sätter gränser för hur man kan arbeta med detta verktyg. Jag ser i Padlet en mängd olika områden som jag vill undersöka och arbeta vidare med. I stället för ett tråkigt dokument kan jag här bygga upp tidslinjer över de litteraturhistoriska epokerna med länkar till filmar och websidor samt med uppgifter. Eftersom vi använder Google som plattform kan jag använda en Padlet-appen också. Detta har jag inte hunnit undersöka riktigt ännu men det får bli ett kommande projekt.
Ann-Sofie Åström, Kalix folkhögskola
Här hittar du ett galleri med olika användningsområden för Padlet:
https://sv.padlet.com/gallery
Här finner du en kort sammanfattning av olika funktioner för Padlet:
https://sv.padlet.com/features
På Youtube finns en uppsjö av tutorials varav detta är en av dem:
https://www.youtube.com/watch?v=5c9vWCPn8ys
Kommentera "Re:flex rekommenderar Padlet"