På resande fot, fast ändå inte

Ett par vandringskängor"These Boots are Made for Walking" (CC BY-NC-ND 2.0) by Andi Campbell-Jones on Flickr


expeditionreflexExpedition re:flex är ett sätt för studiecirkelledare eller folkhögskolelärare att få prova nya pedagogiska grepp eller verktyg (med nät som gemensam nämnare) som man kanske inte annars skulle ha provat. De som ansöker och blir med, får tre förslag på uppdrag och några handfasta tips. Cecilia Fröberg, Bergslagens folkhögskola, provade under vårterminen 2013 att arbeta under rubriken ”virtuella reseverktyg”. Mathias Anbäcken har träffat Cecilia för att prata om hur det kändes och hur det gick.

MA: När vi pratades vid i början av året så sa du att du trodde du skulle använda främst några specifika verktyg, Google Earth, Google Mars, Google Moon, World Wonders och 360 cities. Blev det så?

CF: Ja och nej. Alla deltagare har använt Google Earth. Och det är stort, så det är inget man jobbar med en vecka eller så, utan det har vi arbetat med en längre tid.
Sen fick deltagarna, under en vecka med rymdtema, välja antingen Google Mars, Google Moon eller Eyes on the solar system.

World Wonders och 360 cities tog jag inte med som obligatoriskt, men det kom med ändå för en vecka arbetade de med att själva hitta en virtuell tur på en plats de själva hade valt. Så några av deltagarna använde de verktygen också.

1

MA: Hur såg veckorna ut under din expedition?

CF: Jo, det var då engelska 5 och 6 på allmän kurs distans som arbetade med detta under fyra veckor. Första veckans uppgift var rätt fri. De skulle använda något verktyg på Internet så att andra skulle kunna besöka deras lokala närmiljöer. Jag tänkte att de skulle kanske geotagga en Wikipedia-artikel, eller lägga till bilder i Google Earth eller så. Men alla valde att spela in en film i Google Earth. De filmade sin närmiljö och pratade till. Det blir som en liten video. Det svåra här var att det inte funkade mellan PC-datorer och Mac-datorer. Men det gick sammantaget bra. Uppgiften blev lite för fri, så här i efterhand. Det blev lite för flummigt. Men tekniken var inte det stora hindret. Alla klarade tekniken, men några vågade inte prata på filmen utan istället så textade de till filmen.

Andra veckan lämnade vi hemmiljön och tanken var då att de skulle hitta en ”virtuell visning” av någonting i ett engelskspråkigt land.

MA: Ge ett exempel på något som någon deltagare gjorde den veckan!

CF: Ja, en av deltagarna hittade en webbkamera på Times Square. Det blev mycket att prata om kring den länken.
smurf
På denna skärmdump från webbkameran på Times Square kan man se de aktuella biofilmerna, flaggan på halv stång (pga bombdåden vid Boston Marathon) och – inringat på bilden – en människa i smurfkostym som plötsligt flanerade över torget. Mycket att prata om, som sagt.

Någon hittade en virtuell Grand Canyon-guide. Sen var det en liknande grej kring Great Barrier Reef. Och sen jobbade en av deltagarna med AirPano. Det är en sajt med många olika panoramabilder över olika delar av världen, städer, undervattensvärldar och så där man kan ”flyga runt”.

MA: Vad ägnade ni vecka 3 åt?

CF: Under den tredje veckan tog vi oss ut i rymden. Då fick deltagarna välja mellan verktygen Google Mars, Google Moon och Eyes on the solar system.

Uppgiften var att använda ett verktyg och hitta ett intressant ställe i solsystemet att presentera för de andra deltagarna. I presentationen skulle de också – på engelska – berätta vilket verktyg de använt och hur man ska – med hjälp av verktyget – ta sig till den intressanta platsen de valt. Vilka menyer man ska klicka på och så vidare. Man fick också gå utanför de föreslagna verktygen och en valde då till exempel att visa den då aktuella filmen när Felix Baumgartner slår världsrekord när han hoppar fallskärm från rymden. Det var mycket häftiga grejer fick vi se under den här veckan!


 

MA: Efter rymden var det dags för sista veckan?

CF: Ja, precis, fjärde och sista veckan och då töjde vi på gränserna. Ett alternativ de hade var att deltagarna i engelska 6 skulle göra en uppgift för grupp 5 med hjälp av verktygen vi använt. Det funkade fint! Många valde då att göra uppgifter av typen ”ladda hem Google Earth, ta dig dit och dit och gör det och det, redovisa med skärmdump och text eller film och ljud”. Ungefär så.
Det andra alternativet var att de skulle göra en helt egen fördjupningsuppgift för att lära sig något nytt. Det var inte så många som valde det. Men några. En bestämde sig exempelvis för att lära sig alla planeter, namn och utseende och så. Han gjorde flash cards med bilder på planeterna och fick sin mamma att förhöra honom.

MA: OK. Om vi sammanfattar Expedition re:flex ur din synvinkel då?

CF: Jag fick använda mycket av min personliga entusiasm för att få dem att tycka det är kul. Inte för att det var tråkigt, utan för att det är nytt. I mina utvärderingar där jag bett dem säga ett dåligt och ett bra inslag från terminen har många nämnt det som en bra del och några som ett dåligt. Det intressanta är att den här delen verkar stå ut, eftersom alla tar upp den i utvärderingen – antingen som bra och dåligt.

MA: Var du utanför din ”comfort zone”?
CF: Absolut. Jag var helt utanför och det var värst första veckan, förstås. Det var skräck.

MA: Om du skulle göra något liknande, vad har du lärt dig då?

CF: Jag skulle hitta strategier för ”vad blir konsekvenserna om det inte funkar?”. Vad är det sämsta som kan hända och vad göra jag då. En plan b.

MA: Du har provat många virtuella reseverktyg. Är det några du kan tänka dig att återvända till i din undervisning.

CF: Ja, o ja. Alla stora, Google Mars, Earth och Moon. Moon och Mars bör förresten användas i programmet Google Earth. De finns som nätverktyg, men är mycket bättre i programmet. Och så Eyes on the solar system. Det är fantastiskt bra. En idé. Man kan tänka sig att låta deltagarna följa med i en roman eller novell på Google Earth.
Google Earth har jag förresten börjat använda även privat. Det är ett otroligt verktyg.

MA: Sammanfattningsvis, du fick som deltagare på Expedition re:flex välja mellan tre alternativ – som du själv inte tagit fram – att implementera på din kurs. Hur kändes det?

CF: Det var spännande och lite läskigt att inte få göra det. Men å andra sidan är det nyttigt att vara utanför komfortzonen. Det var ett visst merarbete. Jag är nöjd

Kommentera "På resande fot, fast ändå inte"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*