Leksands folkhögskola tar fram egen app

"apps " (CC BY 2.0) by Sean MacEntee"apps " (CC BY 2.0) by Sean MacEntee

Mathias Anbäcken har pratat med Stefan Andersson, utbildningskoordinator på Leksands folkhögskola, om hur och varför de tagit fram en egen app.krisplanMA: Ni har gjort en app för krisplanen på Leksands folkhögskola. Varför valde ni att lägga krisplanen just i form av en app?

SA: Att ha vår krisplan som en app gör den mycket tillgänglig för alla på skolan. Alla lärare har en smartphone och majoriteten av våra elever också. Med hjälp av denna app försäkrar vi oss om att de flesta har krisplanen ett eller ett par klick bort om den skulle behövas. Nu är appen ny men vi ska kanske arbeta in någon form av rutin där vi ber lärare och elever att ladda ner den till sin telefon (så som skolstart). En stor fördel är även att vi enkelt kan uppdatera den och försäkra oss om att alla har den senaste planen med kontaktinformation och rutiner.

MA: Finns appen för olika system/plattformar?

SA: Vår App finns för Android och Iphone i nuläget. Den skulle kunna finnas på andra system men dessa känns relevanta för oss. Kostnadsmässigt är Iphone den stora delen då denna kräver en ”developer-license”. Antingen skaffar man sig en egen för sin organisation eller så låter man app-tjänsten tillhandahålla sin. Kostnadsmässigt är skillnaden liten men arbetet blir mindre om man går vi tjänstens kanaler. Däremot kan man tänka sig att en organisation har flera appar (något jag tror är en realitet för oss i en nära framtid) – då är en egen license det billigare alternativet då det bara behövs en trots flera appar.

Stefan Andersson, utbildningskoordinator Leksands Folkhögskola

MA: Kan du se andra användningsområden för självtillverkade appar på en skola?

SA: Angående andra användningsområden kan jag tänka mig att våra distansutbildningar kan ha appar som plattform. Egentligen bara som en portal till allt externt material (tex filmer), möjligen chat och kontakter till lärare. De som inte har en mobil enhet kan använda apparna via en hemsideversion som i många fall genereras automatiskt.

Vidare kan man tänka sig att apparna kan innehålla all info om kurser på skolan med anmälan till fasta kurser och sommarkurser ett klick bort. Det är väldigt enkelt att via vissa av dessa app-byggartjänster skicka notiser som poppar upp i telefonen. Detta skulle då kunna vara info till lärare och/eller elever eller varför inte reklam för årets sommarkursprogram i ett interaktivt programblad? Många spännande idéer kommer säkert dyka upp de närmaste åren.

MA: Hur går man tillväga? Vilka kunskaper behövs för att själv tillverka en app?

SA: Appen kan ses som ett mycket tillgängligt sätt att få relativt kvalificerade it-tjänster in på skolan. De mobila enheterna har ett mycket strikt ramverk och dessa normer gör att det är lätt för app-byggartjänsterna att tillhandahålla kvalificerade tjänster utan en överhängande risk för buggar eller andra problem så som förståelse av den slutlige användaren.

Vår krisplan-app är mycket enkel och använder bara en bråkdel av de möjligheter dessa app-byggartjänster ger. För att göra en app likt denna krävs små förkunskaper. Någon som är van att hantera en hemsida via till exempel WordPress har på alla vis de kunskaper som krävs men tjänsterna blir ständigt bättre. Flera av byggtjänsterna strävar efter att någon utan större dataerfarenhet ska kunna publicera en app genom enkla grafiska gränssnitt.

Man ska räkna med att det kommer kosta 1500-2000 kronor per år oavsett om de är små – som våran krisplan – eller medelstora. Appen görs enklast via någon av alla webb-tjäster. Dessa hittar man lätt genom att söka ”build app” på internet. Om man vill ha en Iphone-app tar den två veckor att publiceras eftersom den först måste godkännas så den följer Apples riktlinjer, de andra plattformarna går snabbare.

Kommentera "Leksands folkhögskola tar fram egen app"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*