Att googla är en naturlig del av våra liv. Så naturlig att ordet sedan 2006 finns med i SAOL (googla v. -de · söka på nätet med hjälp av sökmotorn Google). Att googla går både snabbt och lätt. Har man Google som förvald sökmotor behöver man inte ens gå till Googles hemsida utan man kan skriva sin sökning direkt i adressfältet. Man skriver bara (eller talar in via röstsökningsfunktionen) några ord man vill veta mer om och VIPS! får man träffar. Google visar till och med hur fort det går. Överst bland sökresultaten kan man se antalet träffar och tid för sökningen (t.ex. 7 400 000 resultat på 0,22 sekunder).
Snabbt och lätt, ja. Men bara för att det är enkelt att googla betyder inte det att det är enkelt att googla bra. Vad man skriver och hur man skriver det spelar stor roll. Man kan dessutom tjäna på, i form av bättre och mer relevanta träffar, att låta det ta lite tid då man googlar.
Testa dig själv
Här följer några frågor. Har du inte riktigt koll på dessa kan du behöva putsa upp din googling.
1. Spelar versaler och gemener någon roll i en sökning? Exempel: evert taube eller Evert Taube.
2. Är det noga att stava rätt?
3. Vad händer om du lägger till sökoperatören site: följt av en internetadress till din sökning? Exempelvis mästarnas mästare site:svt.se
4. Om du har en bild som du vill ha mer information om, till exempel vem bilden föreställer eller – om det är en tavla – vem som målat den, hur använder du Google bäst då?
5. Vad är det för skillnad på sökningarna Kjell-Evert och Kjell -Evert?
6. Vad händer om du söker på sökoperatören related: följt av en internetadress? Exempel: related:dn.se
7. Hur gör man för att Google ska visa träffar som publicerats eller redigerats endast under det senaste dygnet?
Svar på frågorna
1. Nej.
2. Inte alltid. Söker du på något vanligt så ändrar Google din sökning, troligen på ett korrekt sätt. Om du söker på något ovanligare är det dock noga med stavningen.
3. Med sökoperatören site: kan du söka bara på en speciell sida eller domän (till exempel .se eller .com). Sökningen mästarnas mästare site:svt.se letar alltså efter träffar på mästarnas mästare, men bara på SVT:s sida.
4. Genom ”omvänd bildsökning”. Du kan dra en bild från din dator och släppa på Googles sida och Google letar rätt på information om bilden.
5. Sökningen Kjell-Evert letar rätt på nedslag gällande dubbelnamnet. Kjell -Evert däremot söker efter sidor som innehåller Kjell men inte Evert (Kjell minus Evert, alltså).
6. Du får sökträffar som är relaterade till den sida du söker efter. Söker du på related:dn.se får du upp andra svenska tidningar som SvD, Aftonbladet, Metro med flera.
7. Man går in under ”Avancerad sökning”. Där kan man bland annat ställa in sökningen på att filtrera bort äldre resultat.
Lär dig mer om googling
Hur gick det för dig? Var något av det ovanstående nytt för dig? I så fall kan du dra nytta av att läsa mer på Googles egen manual Så här söker du på Google. Där kan du också lära dig om hur du använder Google som miniräknare, enhetsomvandlare och hitta många fler tips för att optimera dina sökningar.
/Mathias Anbäcken
- Så här söker du på Google – Googles sökmanual
- En lista över sökmotorer (det finns fler än Google)
Kommentera "Lär dig att googla!"