Följde ni re:flex ”Julappar” på Facebook och Twitter? Där tipsade vi om en app varje dag från den 1/12 till den 24/12.
Här kommer alla julappstipsen samlade. Vi har försökt att gruppera apparna under rubriker – ungefär som Appstore och GooglePlay gör. Men de flesta appar har en tendens att motsätta sig en strikt kategorisering. De är helt enkelt för flexibla och det är du som användare som upptäcker vad du vill ha dem till – nytta eller nöje, undervisning eller vardagsliv eller en blandning av allt.
Språk
Översättningsappar – t.ex. iTranslate
Kan du bara två, tre, fyra språk men vill kunna kommunicera med människor från hela världen? Telefonen löser det såklart med bra appar där du kan tala in ord eller meningar på ett språk och få dem upplästa på ett annat.
Det finns en hel del olika översättningsappar med talsyntes att välja emellan. Alla är inte lika bra på alla språk. En del är gratis, andra kostar. Börja med en gratisapp och prova dig fram!
Vi har testat iTranslate som finns för Android (gratis) och iPhone (50 kr) som hanterar 90 språk.
För Android och Apple-enheter.
Duolingo
Att lära sig språk håller hjärnan igång. Några minuter varje dag. Bli bättre på ett språk som du redan kan eller pröva något nytt. Är du språklärare? Duolingo är ett roligt sätt att träna de tråkiga bitarna, t.ex. att plugga med ord och grammatik.
För Android, Windows och Apple-enheter.
Text till tal
Bra när man har svårt att läsa e-böcker eller andra texter från skärmen. Det finns flera appar som löser detta. Vi har testat iSpeech för iPhone och Svox för Android. Ispeech är gratis, men den svenska rösten kostar 30 kr. Svox erbjuder en gratis testperiod. Rösterna är ganska naturliga. Den svenska Svoxrösten heter Klara förresten.
Upptäck med GPS
Upptäck kulturarv omkring dig
Till exempel fornminnen och byggnader, med hjälp av två appar som hämtar data från Riksantikvarieämbetets K-samsök.
Fornmap för iPhone
Kringlan för Android
Kompassen Smart Compass
För oss som går vilse både i skogen och mitt i stan, särskilt när man kommer upp från T-banan… Snygg är den också, denna digitala kompass.
För Android och Apple-enheter.
Bensinfinnaren
Hitta närmaste mack! Behöver vi förklara nyttan med appen?
För Android och Apple-enheter.
Open Street Map
Ett alternativ till Google Maps som, beroende på var man befinner sig, kan vara mer detaljerat än Google. Det intressanta med OSM är att det är ett gemenskapsdrivet projekt. Vem som helst kan bidra med koordinater och information. OSM har en öppen licens, dvs. den får användas för valfritt syfte så länge man anger källan.
Det finns olika appar som använder sig av OSM, vi har valt Buzzards Open Maps för Android eftersom den bara vill ha tillgång till din plats och för i-enheter Open Maps https://itunes.apple.com/us/app/openmaps/id359719250?mt=8 som dock har en del köp inuti appen.
Riktigt spännande blir OSM förstås om man själv bidrar. Läs mer: https://www.openstreetmap.org/about
Produktivitetsappar som hjälper dig att jobba smartare
Evernote – en anteckningsbok på nätet
Med din inloggning kommer du åt molntjänsten från alla alla enheter. Du kan anteckna både offline och online, när du kopplar upp dig så synkas det mot din molntjänst.
I anteckningarna kan du blanda text, foton och ljud. Glöm inte att tagga dem så funkar sökfunktionen bättre.
Med en liten plugin kan du skicka klipp från webbsidor till anteckningsboken. Evernote funkar långt i gratis versionen men en del extra finesser finns om du använder den i premium- eller educationversion.
För Android, Windows och Apple-enheter.
Flickr CC search toy
Tycker du det är krångligt att hitta och använda bilder med CC-licens? Testa Flickr cc search toy http://johnjohnston.info/fcc/ . Skriv ditt sökord, välj en bild, klicka på knappen “stamp” och – vips! – så hämtas bilden med rätt attribueringstext. Det är visserligen ingen app, dock en sida som är gjord för att funka bra i mobila apparater och tjänsten är så bra att vi bara måste ta med den.
Duckduckgo – spräck din egen filterbubbla!
Sökresultat i Google eller annonser och nyhetsflöden i Facebook anpassas till den information om dig och dina intressen som finns på nätet, dina vänners intressen etc. Duckduckgo är sökmotorn som inte per automatik kartlägger dig. Jämför sökresultaten du får i Duckduckgo med dina googlingar – bara det kan bli en liten överraskning. Be dina elever göra samma sak och diskutera.
För Android och Apple-enheter.
Pocket – få grepp om informationsflödet
Spara artiklar, filmklipp, blogginlägg som du inte hinner läsa just nu eller inte vill läsa på den lilla mobilskärmen. Installera Pocket i mobilen, plattan och på datorn så har du alltid tillgång till din samling. Pocket rekommenderar även artiklar etc. baserat på det som du sparat och du kan följa personer för att få deras tips. Med andra kommer du fortfarande inte att hinna läsa allt du skulle vilja, men det blir betydligt mer organiserat än att sätta bokmärken lite varstans och mejla länkar till sig själv.
För Android och Apple-enheter.
Vardagsnytta
KRY – E-hälsa
E-hälsa är en av de stora digitala trenderna just nu. Vi har laddat ned appen KRY. Här får man träffa läkare online för rådgivning och t.ex. recept. Något att testa i nästa förkylnings- eller allergisäsong.
För Android och Apple-enheter.
Skatteverkets app
En sådan app som vi folkbildande e-medborgare bör känna till och kunna informera. Och det går fort och lätt.
För Android och Apple-enheter.
Tillsatsappen
Kolla på plats i affären vad det innebär om det är lite E325 i skinkan. Är E174 i godiset värdehöjande? Det är ju faktiskt silver. Eller är det farligt? Du kan söka på nummer, namn eller olika typer av tillsatser, t.ex. smakämnen. Konsumentföreningen i Stockholm har gjort appen.
För Android och Apple-enheter.
Märkesguiden
Kolla vad märkningen på produkten står för direkt i din smartphone när du är ute och handlar. Textil, elektronik, smink, livsmedel… Appen kommer från Konsumentföreningen i Stockholm har gjort den. Guiden finns också i webbversion på deras hemsida.
För Android och Apple-enheter.
Ressaldo
Kolla i mobilen hur mycket pengar du har kvar på busskortet, hur länge ditt månadskort gäller etc. Funkar med t.ex. Västtrafik, Hallandstrafiken och Stockholms lokaltrafik. Enheten måste dock ha stöd för NFC och det har tyvärr inte iPhone och inte alla androider, men appen är så praktisk att vi rekommenderar den i alla fall.
För Android-enheter med stöd för NFC.
Rent nöje
Appar för podcasts
Myskväll, resor till jobbet, långpromenader, väntetid i tvättstugan, träningspass. En god podcast i örat är aldrig fel. Det finns olika appar för att hitta, följa, sortera och spela podcasts. Två bra gratisappar är:
Overcast Podcast Player för iPhone/iPad
Podcast Addict för Android
The Room
Prisbelönade The Room som är känd för fantastisk grafik och finurliga gömställe och tankenöttern. Nu finns The Room 3.
För Android och Apple-enheter och Kindle.
Monument Valley
Vackert, lite klurigt, går bra att spela korta stunder. Eller längre. Spelet har vunnit bl.a. Apples designpris 2014.
För Android och Apple-enheter.
Bounden
En prisbelönad app som får er att dansa, helst två och två. Starta ”Bounden”, håll mobilen mellan er och låt mönstret på skärmen leda rörelserna. Se trailern!
För Android och Apple-enheter.
Kreativitet
Tayasui Memopad
En superenkel app för att rita på plattan och dela snabbt. Du kan även importera en bild och rita på den. Väldigt användbart t.ex. för att ge återkoppling.
För Apple-enheter.
Baka.se
Överraska någon med egenhändigt tillverkat bakverk! I appen baka.se hittar du recepten. Re:flexredaktionens apptestare blir inte riktigt klok på filterfunktionen. Klicka filterknappen, sedan bakåtknappen för att få fram sökfältet? Hmmm… Men sedan kan man skriva t.ex. “jul” och då kommer recepten. Praktiskt med glödlampeknappen som hindrar skärmen från att släckas just när man står där med degkladd på båda händerna.
För Android och Apple-enheter.
Instructables
Vad vill du skapa, göra, baka, fixa, bygga, sticka? Med Instructables får du både idéer och tydliga instruktioner.
För Android, Windows och Apple-enheter.
Övrigt
Nobelprisappen
Vem vann egentligen Nobelpriset i litteratur 1965? Och fredspriset för 5 år sedan? The Official Nobel Prize App har svar på frågorna. Finns för iPhone och Android, tyvärr bara på engelska.
https://itunes.apple.com/app/official-nobel-prize-app/id559515654?mt=8
För Android och Apple-enheter.
Wikipediaappen
Den nya officiella Wikipediaappen fanns med på Google Plays lista över de bästa apparna 2015. Med nya praktiska funktioner som förhandsvisning av länkade artiklar så att man slipper lämna sidan. Man kan dela faktakort (markera text, klicka Dela och välj Share as image). Eller tryck Nearby-knappen som visar vilka platser i din närhet som har en egen Wikipediartikel.
För Android och Apple-enheter.
Kerstin Namuth
Kommentera "Julappar 2015 – en sammanställning"