Form-o-lera från Leksand som ett nät över världen

"Shaping"  (CC BY 2.0) by Becky Wetherington  on Flickr"Shaping" (CC BY 2.0) by Becky Wetherington on Flickr

Elisabet Norin har intervjuat Mats Svensson på Leksands folkhögskola.

Den som letar på nätet efter tips och information om lera, drejning eller rakubränning upptäcker snabbt att många länkar pekar till ett och samma ställe: till Leksands folkhögskola, till keramikutbildningen och till ansvarige Mats Svensson.

Hemsidor, filmer och Wiki

Tre hemsidor samlar kunskaper och information om respektive rakubränning, glasering och att arbeta med lera. Materialet på Mats Svenssons egen kanal på Youtube kan grovt delas in i tre olika typer: instruktionsfilmer, en studieresa till Kina och rent teoretiska föreläsningar (varför inte ta reda på vad ett triaxialdiagram är för något, till exempel).

Också på Wikipedia finns Mats Svenssons arbete med som en länk i artikeln om rakubränning. Sammantaget är materialet ett utmärkt studiematerial, öppet för vem som helst att använda i en ickekommersiell verksamhet enligt CC-märkningen.

Länkning

Som alltid när nätet fungerar som bäst är det korsvisa referenser och länkar mellan olika platser. Instruktionsfilmerna är gjorda med två kameror och snyggt klippta, ytterligare en film som presenterar keramiklinjen och skolan är elegant musiksatt. Allt bidrar till känslan av professionalism.

”dsc0010” CC BY-NC-SA 3.0 från rakumedmera.se

– Vad är hemligheten bakom alla visningar av filmerna, frågar jag. Hade du någon strategi när du började lägga material i korsvis länkade nät?

– Egentligen var filmandet en tanke som funnits ett tag, svarar Mats Svensson, och som kunde realiseras när vi fick resurser för ett Flexlärprojekt. Men från början var det inte så strategiskt tänkt och jag trodde nog inte på spridningen inledningsvis, inte så som den blivit, framför allt från YouTube. Men jag kan ju se statistik i verktyget Analytics: alla nedladdningar och framför allt hur man använder den i olika länder världen över. Jag har också fått veta att språket inte är något hinder. Handgreppen är så tydliga att det räcker för att man ska förstå.

Ledningens roll

Skolan har en bra ledning som stöttat hela tiden, menar Mats Svensson. Huvudmannen är mycket engagerad och vill att skolan ska utvecklas och hålla hög kvalitet. Därtill fick han mycket stöd och tips från ansvariga i Flexlärprojektet.

– Men framför allt fick jag utrymme i min tjänst att pröva och utveckla det nya. Det tar exempelvis tid att researcha, att ta reda på vad som redan finns. Hur ser det ut? Vad vill vi göra? Hur bör det göras? För mig blev det här en fortbildning, givetvis.

De nya erfarenheterna har också givit ringar på vattnet i skolan i övrigt där man nu gärna provar nya metoder.

– Om jag inte vore lärare skulle jag jobba mer med sånt här, kommenterar Mats Svensson.

Råd till rektorer

Till rektorer som funderar på att låta prova nya verktyg i verksamheten vill han ge två råd: det är bra att delegera och det är klokt att lita på sina lärare.

– Det är en bra investering som kommer att utveckla skolan för framtiden. Mycket har ändrats i samhället och vi behöver anpassa oss. Flexibiliteten har varit vårt kännetecken historiskt.

/Elisabet Markkula Norin

Kommentera "Form-o-lera från Leksand som ett nät över världen"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*