Field Trip – trevlig app förmedlar kunskaper om kulturarvet och lockar till besök

En runsten"Råda kyrka Kållandsö Runsten i muren" CC BY-NC-ND 2.0 by Britt-Marie Sohlström on Flickr

Riksantikvarieämbetet är en statlig myndighet som arbetar med kulturmiljö- och kulturarvsfrågor. Det innebär bland annat att man har i uppgift att stötta turismnäringen i Sverige.

Därför provar man nu ett pilotprojekt tillsammans med Google. Genom appen Field Trip – gratis i både Android och Iphone – skapar man ett trevligt och informativt material för besökare. Field Trip har alla möjligheter att nå många användare – turister på besök men också för alla oss som aldrig kommer iväg till den där närbelägna sevärdheten.

Myndighetens uppgift är att bidra med bilder och information om historiska byggnader och platser. Appen presenterar närbelägna platser baserat på telefonens platsinformation. När jag prövar att ladda ned appen får jag genast massor av info om Flyinge, stuteri sedan mitten av 1600-talet på uppdrag av Karl X Gustav, minsann.

Texterna, som är på engelska, och de foton som används för att presentera de olika sevärdheterna är noggrant utvalda. Materialet är fritt licensierat att använda, det ska vara kvalitetsdata och det ska berika användarens reseupplevelser. Kunskaper och kännedom om kulturarven som myndigheten förvaltar ska på så sätt spridas lätt och öppet. Användaren kan få information om intressanta platser och upplevelser inom exempelvis arkitektur och historia och lockas till god mat och nöjen.

I ett första steg har ett tjogtal platser och byggnader valts ut ur Riksantikvarieämbetets databas Bebyggelseregistret.

– Det känns som ett effektivt och roligt sätt att dela med oss av information om kulturarv i Sverige till miljoner internationella användare, säger verksamhetsutvecklaren på Riksantikvarieämbetet, Maria Logothetis, i ett pressmeddelande.

Här laddar du ned Field Trip.

Till Riksantikvariatets webbplats.

Elisabet Norin

Kommentera "Field Trip – trevlig app förmedlar kunskaper om kulturarvet och lockar till besök"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*