Den digitala boken 3 – låna, ladda ner och läs gratis

en bok"old book" (CC BY-ND 2.0) by Olli Henze on Flickr

Det finns olika orsaker till varför något går att ladda ner gratis i bokform via webbläsare eller appar. Dels kan texten eller boken vara så gammal att det inte längre finns någon copyright eller upphovsrätt att följa. Dels finns det verk som delas med hjälp av Creative Commons eller av upphovspersonen själv genom olika webbplatser. Ibland så kan du även ladda ner gratisböcker som ett led i marknadsföring. Mycket är på engelska men det kommer mer och mer på svenska och andra språk.

Som du säkert såg så kom Annika Hultén med en bra länk till resurssidorna på folkbildningsnätet i en kommentar till mitt förra inlägg. Jag kommer att gå in på några av dessa förslag nu.

Låna böcker på biblioteket

Börja med att ladda ner appen Bluefire reader om du inte har gjort det än. När du öppnar din Bluefire Reader första gången får du en möjlighet att skapa ett Adobe ID-konto. Böcker du lånar har ofta ett kopieringsskydd, så ditt ID tillåter dig att läsa boken du laddat ner på flera olika datorer eller apparater. Har du en android får du ladda ner Aldiko – som är en eboksläsare för androider. Du kan även skapa ett ID via Adobe och sedan genom att klicka på Logga in där du även kan skapa ett nytt ID.

 

Du behöver förstås ha ett lånekort. Om du inte redan har en pinkod till ditt kort så behöver du skaffa en. Enklast gör du detta på ditt bibliotek.Via Hitta e-boken kan du sedan hitta biblioteksböcker. Hitta e-boken har även en egen app som heter e-biblioteket om du hellre vill använda den. Där kan du lägga till alla de bibliotek du har lånekort och pinkod till. Eftersom det rör sig om biblioteksböcker, så kommer din möjlighet att läsa boken upphöra efter vanlig lånetid.

 

Ladda ner fria e-böcker

E-böcker kan du hitta på många ställen. Via Bluefire har du tillgång till exempel Feedbooks om du klickar på Get Books i menyn.

Den app jag använt mest för att hitta gratisböcker på är eBook Search Pro för ca 7 kronor. Den är gjord för dig som vill ha allt samlat på ett ställe. I appen så finns redan länkat till iBooks gratisböcker, Projekt Gutenbergs katalog och även Internet Archives katalog över gamla böcker.

Om du inte trivs med gränssnittet i eBook Search så finns det andra du kan pröva. Appen Free Books är gjord för dig som är mer visuell. Dessutom kan du köpa till en ljudboksfunktion och ha tillgång till fria ljudböcker från bl. a. LibriVox också. Genom ett konto på classicly.com får du även tillgång sociala forum. På mobilen så får du ladda ner ytterligare en app som heter Audiobooks.

LibriVox är alternativet för dig som vill ha ljudböcker på engelska eller andra språk. De har en egen app helt inriktad på ljudböcker. Du hittar den på både iTunes och Google Play. Gratisversionen innehåller reklam, för kanske 15kr köper du en PRO-version och slipper den.

Det här var bara några exempel som kan göra dig lite mer flexibel i både ditt lärande och din pedagogik när det gäller läsande och böcker. Du som är skarpögd ser att jag har fler appar – men de får du pröva på egen hand. Ha det så trevligt i läsfåtöljen!

Brita Wanngård, Ämneslärare och IT-pedagog på Löftadalens folkhögskola

Kommentera "Den digitala boken 3 – låna, ladda ner och läs gratis"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*