Den digitala boken 2 – köpa, lyssna, läsa

"6/365: Reading in bed" (CC BY-NC 2.0) by Ivana Vasilj in Flickr"6/365: Reading in bed" (CC BY-NC 2.0) by Ivana Vasilj in Flickr

En del av det livslånga lärandet är ju helt klart lyxen att läsa böcker. I år har många folkhögskolor fått extra pengar för läsfrämjande verksamhet. På Löftadalen hade vi möjligheten att lyssna på Petter Askergrens föreläsning. Han beskrev hur han läste för att få ett språk som han kunde använda sig av i sina egna texter. För mig är det en av anledningarna till att jag läser och om jag kan få möjligheten att inspirera mina deltagare att läsa böcker så gör jag gärna det.

Min digitala bokhylla:

 

Köpa böcker på iBooks

Att köpa böcker på iBooks är enkelt. Först skaffar du ett Apple-ID. Du kanske redan har ett om du har ett iTunes-konto. Du kan också registrera ett konto via iCloud i systeminställningarna men har du inte gjort det så är det enklare att göra via webbplatsen.

iTunes är som en affär – förr fanns det mest musik, men nu kan du även köpa böcker, filmer och appar på iTunes om du kopplar ett bankkort till ditt konto. Läs mer om iBooks på Apples webbplats och ladda sedan ner iBooks till din iPhone, iPad eller MacBook om du inte redan har den installerad. Programmet kostar ingenting men fungerar bara på Apples produkter.

Bilden visar hur jag ser mina köpta böcker på min iPhone. Det lilla molnet i hörnet på böckerna visar att jag inte har laddat ner dem till mobilen, men att jag skulle kunna göra det. Klicka på Affär (som jag ringat in högst upp till vänster) för att komma till iTunes bokavdelning. När du klickar på en bok ser det ut till vänster. Du kan välja att ladda ner ett kort utdrag ur boken innan du köper den. Under fliken Köpt kan du se alla böcker du har köpt på ditt Apple-konto.

Vill du hellre köpa ljudböcker gör du det via iTunes Store-appen. Många böcker finns på iTunes men inte alltid svenska och har du dessutom en android så får du gå en annan väg för att köpa böcker.

Andra alternativ för att köpa e-böcker och ljudböcker

Adlibris har en app som heter Mondo, som fungerar ungefär som iTunes. Bokus har i sin tur kontrat med Dito som ett alternativ. Även här behöver du ha ett konto och när du betalar kan du betala direkt via din e-bank eller med ett bankkort. Jag tycker att det är enklare att skapa konton via min dator och sedan logga in mig via mobilen eller paddan. Det finns många andra helt svenska webbplatser där du kan köpa både e-böcker och ljudböcker. Priserna kan variera mellan tjänsterna så jämför gärna innan du väljer. Gemensamt för alla är att du behöver registrera ett konto för att kunna handla.

Amazon.com – mest på engelska

Amazon.com har en egen variant. Deras app heter Kindle Reading App och är gjord för att kunna läsa böcker i Kindle-format (Kindle är Amazons läsplatta). Den här appen kan du ladda ner till både iPad, iPhone och androider utan problem.

Om du redan har ett konto på Amazon kan du koppla din Kindle Reader till ditt konto. Man handlar med ett klick på webbplatsen och när man öppnar appen på paddan så laddas böckerna ner. Vill du hellre köpa ljudböcker så säljer Amazon ljudböcker via Audible. Audibles app kan du också ladda ner för android om du skulle vilja. Det finns vissa svenska böcker att köpa, men webbplatsen är helt på engelska.

Läsglädje och vidare…

Om du vill ha en läsupplevelse tillsammans med andra så har en del tjänster brickor/märken eller ”badges” som du kan dela på Twitter eller Facebook. Bilden som du ser nedan kommer från Kobo Books. Man kan se hur många som läser samma bok, eller se statistik över vad du läser, när du läser och hur länge du läser. Jag är säker på att det bara är en tidsfråga innan det här sprider sig i Sverige också. Goodreads är en variant av community – de säljer förstås inga böcker men har massor av lästips.

 

Det här blev ett långt inlägg och jag hoppas att jag har gjort dig nyfiken på digitala böcker. Det har blivit lättare att handla och ladda ner böcker och utbudet ökar för varje år.

Under tiden jag har skrivit det här inlägget har jag hittat flera gratisvarianter av både ljudböcker och e-böcker via webbplatserna. Det bästa i livet är gratis sägs det – så nästa gång ska jag ge dig tips på hur man hittar gamla klassiker och rariteter helt gratis. Ha det skönt i soffan till dess!

Brita Wanngård – Ämneslärare på Löftadalens folkhögskola

Kommentera "Den digitala boken 2 – köpa, lyssna, läsa"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*