Den digitala boken 1 – Bokapparnas värld

"TwelveSouth BookBook iPad Reading" (CC BY-SA 2.0) by bdking323 on Flickr"TwelveSouth BookBook iPad Reading" (CC BY-SA 2.0) by bdking323 on Flickr

En av anledningarna till att jag skaffade mig en iPad var att jag ville läsa böcker. Jag ville kunna göra texten större om det passade mig och kanske läsa både i datorn, surfplattan och i min smartphone. Kort och gott; jag älskar böcker och nu vill jag dela med mig av mina bästa tips innan semestern.

Jag har en mängd digitala böcker men jag håller mig till iPaden och iPhonen – för det är dessa jag känner till. Du som har en surfplatta eller smartphone av ett annat märke kan nog hitta mycket som stämmer – men allt kommer inte göra det.

Det finns lite olika sätt att uppleva elektroniska böcker. Vissa är egna program i sig själva: de kallas för appar och du hittar dem på iTunes eller Google Play eller utvecklarnas webbplatser. Andra köper du som böcker eller hittar gratis och de kan du oftast lagra i iBooks eller en egen bokhylle-app som Mondo eller Dito.

Många elektroniska böcker är också mer multimedia än ren text. Eftersom jag lär mig multimodalt så är det här extra inspirerande; lärandet har blivit enklare. Man får ofta fler funktioner än i en bok.

En av de första böcker jag laddade ner var Svenska Akademiens Ordlista, SAOL. SAOL är en digital variant av vår kära gamla blåa ordbok. Perfekt när man löser korsord eller spelar Wordfeud. Norstedts har också ordböcker som appar. De har bland annat en liten fickordbok för snabb översättning från eller till engelska och ska du bli en upptäckare i digitala böcker så kan digitala ordböcker vara bra att börja med.

För att få mer hjälp med engelskan så laddade jag ner Merriam-Websters ordbok och lexikon. De har också en gratisvariant som är bara ordbok, men betalar du en liten slant så slipper du reklamen och får lexikonet med. Det finns också en variant som är lite dyrare men som i gengäld förklarar bättre för de som lär sig engelska som andraspråk. Med Merriam-Webster så kan du öva på att slå upp ett ord genom att säga det högt. När jag säger ”grail” så hamnar jag bara på ”grade” så mitt uttal är nog inte helt korrekt. 😉 Merriam-Webster är ett amerikansk lexikon, kanske det spelar roll.

Oxford Advanced Learner’s Dictionary kostar mer men presenterar i gengäld både engelskt och amerikanskt uttal. Är du lärare i engelska så testa någon av dessa.

Anledningen till att jag är så intresserad av ordet grail är självklart för att jag hittat en bok/app om den 28 dagar långa inspelningen av Monty Python-filmen The Holy Grail. Appen kostade en slant och är massiv på 1 gigabyte i omfång så se till att du har plats på paddan om du laddar ner den. Här finns även filmade intervjuer, teckningar, animationer och filmsnuttar förutom text. Man hittar ”dailies” (filminspelning dag för dag). Man kan läsa dagboksanteckningar och se manuskripten. Rena rama guldgruvan om du undervisar i film eller engelska.

Om du är uppmärksam så ser du att jag även har en app som heter Albers | Color. Det är en app gjord på Josef Albers bok Interaction of color. Detta är en lärobok i färglära där du även kan träna upp din känsla för färg och färgblandning genom praktiska övningar. En slimmad variant av appen är gratis – men du kan köpa till material. Ska du lära andra om färg så kan jag verkligen rekommendera den.

Bilden ovan visar en av de första skärmarna (det blir inte omslag på en padda 😉 och även ett utsnitt från övningsdelen. Om du hellre vill ha den som bok så finns den att köpa. På svenska heter den Om färgers inverkan på varandra och har du tur så hittar du den i ett antikvariat för kanske 400 kr.

För mig är det fantastiskt att kunna ladda ner en upplevelse och lärande för runt en hundralapp. Att det är på engelska är en utmaning men inget hinder, tvärtom gör det livet lättare för en engelskalärare att vara flexibel och digital.

Jag kan inte sluta utan att tipsa om ytterligare två bok-appar som du hittar på iTunes. Dessa är mina räddare i nöden; handböcker om iPhone och iPad som intelligenti.com har skapat. Allt du någonsin kan behöva veta om dina tekniska prylar kan du få tillgång här – i bild! Jag hade inte klarat mig utan dem. Det finns både gratis- och pro-versioner och är du visuell som jag så kommer du gilla dessa bättre än Apples egna handböcker. Man kan lägga bokmärken, dela bra tips med andra via epost och iMessage och de uppdateras när operativsystemet uppdateras. De är på engelska förstås.

Med dessa böcker i bagaget är du redo för det mesta som jag ska berätta om. Om en månad berättar jag om e-böcker och ljudböcker och hur du får fatt i dem. Hur du hittar, handlar, lånar och laddar ner. Sedan är du helt redo för hängmattan eller altanen och kan njuta av en sommar med böcker.

/Brita Wanngård – Löftadalens folkhögskola

Kommentera "Den digitala boken 1 – Bokapparnas värld"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*