Bokrecension
”Webben i undervisningen” av Patricia Diaz, Studentlitteratur (2012)
Var är pucken?
“A good hockey player plays where the puck is. A great hockey player plays where the puck is going to be.” Patricia Diaz öppnar sin bok med hockeyspelaren Wayne Gretskys berömda formulering. Det handlar inte om att vara på plats, i alla fall inte bara. Som suveräna pedagoger behöver vi vara före, i framkant, tänka oss hur det ser ut på utsidan av den där berömda lådan. Att spela där pucken kommer att hamna – och räkna ut det – det kräver både strategiskt tänkande och en del mod. För visst kan man riskera att bli ifrågasatt när man börjar mixtra med nya konstigheter.
Stressande? Hur hinna eller orka om man har missat flera tåg? Kravet kan upplevas övermäktigt.
Ingen panik. Börja med att läsa den här boken – så får du en god överblick. Den är en handfast översikt, en Teacher’s Little Helper.
Pedagogiken och skolväsendena i hela världen befinner sig i ett paradigmskifte. Tekniska landvinningar – internet såväl som mobila apparater som plattor, smartmobiler, laptops och appar – ger oss andra metodiska och pedagogiska möjligheter än tidigare. Samtidigt som människorna – ja, vi är samma biologiska och psykologiska varelser som innan.
Författarens syfte med ”Webben i undervisningen” är att visa varför pedagoger bör och hur de konkret kan integrera IT och digitala medier i undervisning och lärande. Som en introduktion får läsaren också lite historik över audiovisuella redskap under senaste decennierna.
Boken har två huvuddelar: en guide med förklaringar och handfasta tips på olika resurser och hur de går att använda. Det är där vi får börja: en kollega visar att jag har detta verktyg och jag använder det så här. Utifrån större vana och säkerhet är det sedan möjligt att gå vidare och söka andra hjälpmedel.
Bokens målgrupp är lärare men är också möjlig att sätta i händerna på vuxenstuderande. Som lärare behöver du förutom ämneskunskaper också kunna arbeta konstruktivt med källkritik eftersom nätet i princip är fritt för publicering. Vi behöver också behärska olika verktyg som bloggar, kunna publicera presentationer, videor, etc. Samt ha koll på hur upphovsrätten fungerar.
Författaren skriver:
”Att använda sig av IT, digitala och sociala medier privat är en sak – att förstå sig på att omvandla den kunskapen och ta med sig den in i klassrummet är en annan. För en del räcker det med en dos fantasi och en hel del tid på nätet för att hitta eller komma på givande och genomtänkta övningar.”
Boken kan bli en skjuts på vägen – och finns alltid att återgå till, till skillnad från föreläsningar på en stimmig mediemässa. Kanske är den lämplig att samlas runt i lärarlaget för egen fortbildning?
Det är bra att veta att den inte är splitter ny – utgiven 2012. En bok som fångar det här fältet blir på grund av att tekniska förändringar inte helt ackurat efter en tid. I det här fallet är det ingen skada: den är övergripande och pedagogisk. Den som inte är helt insatt kan snabbt få en överblick över vad som hänt under senaste åren. Även den luttrade webbrukaren kan komplettera och få nya verktyg.
Diaz tar också upp diverse uttryck som ofta susar förbi: digitalt infödd respektive digital immigrant, exempelvis. Det är begrepp som antas vara en sanning, men som ibland används som ursäkt för att inte ta till sig nya metoder. ”Jag anser alltså inte att våra elever är speciella varelser med märkliga digitala förmågor som det inte går att relatera till”, skriver hon.
För den äldre användaren blir det en insikt att inte alla längre förstår uttrycket ”Lägg på” när det handlar om att avsluta ett telefonsamtal. Den som inte upplevt en telefonlur som läggs ovanpå en apparat = avsluta ett samtal, kan undra över uttryckets betydelse. Som vanligt uppstår ett eftersläp i språket när ny teknik ersätter gammal.
En riktigt fyndig sak med böcker från Studentlitteratur – den här är inget undantag – är att man via boken kan komma in på förlagets webbsajt där extramaterial finns samlat. När jag loggat in med bokens unika nummer hamnar jag i ”Min bokhylla” och därifrån tar jag del av trevliga och informativa klipp och tips från författaren.
It ain’t over till the fat lady sings!
/Elisabet Norin
Om författaren:
Patricia Diaz är språklärare på Mikael Elias Gymnasium i Stockholm. Hon är verksam som konsult, utbildare och föreläsare. På hennes webbplats www.patriciadiaz.se hittar du mer information.
Kommentera "Var är pucken?"