Elisabet Norin recenserar ”Distansmöten – effektivitet, tillgänglighet och kreativitet” av Terese Raymond och Ulrika Eklund.
Möten, möten, möten! Ibland verkar arbetslivet bestå av dem. Kanske reser du långt, kanske har du förberett dig väl, kanske inte. Ibland hinner gruppen genom punktlistan, ibland inte. Ja, du kan säkert dra dig till minnes en uppsjö varianter.
Vad händer om man slutar skala E4:an upp och ned i timmar, slutar flyga och sitta på tåg och istället håller mötena via webben? Boktiteln ”Distansmöten” är vad det handlar om i den här nätta boken skriven av Terese Raymond och Ulrika Eklund. En pedagog och en organisationsutvecklare tillsammans.
Hurra, säger recensenten redan på sidan 7. Det här är perfekt. Perfekt för den som ska ordna möten överhuvudtaget (sluta med APT och avdelningsmöten – låt istället aktiviteten bli begreppet ni använder: informationsmöte, planeringsmöte eller strategimöte? Fler exempel listas)!
Men än mer perfekt för den som behöver lyfta era möten till webben. Skapa föredragningslistan tillsammans, se till att facilitera som ledare, se till att alla har förstått tekniken i förväg (ljudet är viktigast), ta in en specialist från Umeå eller Bangkok – men tänk på att den senare har kväll när du har eftermiddag. Samt på att vissa regimer förbjuder det fria demokratiska samtalet. Verktyget ni använder för mötet får inte äventyra deltagares säkerhet. Vissa är gratis, men har då eventuellt en annan typ av ”pris”. Andra kostar en slant och det kan ha med integritetsfrågor att göra. Den totala säkerheten finns inte, men du kan göra det du kan göra.
Precis som du aldrig skulle strunta i att förbereda ett fysiskt möte (lämplig lokal, bra utrustning, gott fika, kallelse i tid) behöver du tänka på att förbereda distansmötet via webben. Fundera över hur er värdegrund blir synlig i formerna för mötet. Ha ett öga på dem och bocka av när du noterar att de fungerar. Och kom ihåg att inte allt är möjligt att förbättra över en natt. Små steg är effektivast.
Härskartekniker är inte ovanligt i mötesrummen, samma risk finns förstås i distansmöten. Men kom ihåg att det finns motstrategier och bekräftartekniker att använda sig av. Här får du exempel.
”Distansmöten” är ett fantastiskt bevis på hur fruktsamt mötet blir mellan pedagogik, kommunikation och organisationsutveckling. Alla vi som någon gång leder ett (distans)möte – som lärare, chef eller föreningsaktiv – får nyttiga verktyg för att förbereda, genomföra, leda och följa upp.
Författarna skriver på ett klart och lättförståeligt språk. En nyttig och jättebra bok som stöttar möteskulturen och gör jobbet tillsammans roligare!
Elisabet Norin
Distansmöten – effektivitet, tillgänglighet och kreativitet. Ulrika Eklund & Terese Raymond. Idealistas förlag.
Kommentera "”Distansmöten” – roligt och nyttigt i en enda smäll"