Spel för utbildning

bildning

De senaste tio åren har Cecilia Hammar Wijkmark arbetat inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med bland annat spel och simulering för träning för vuxna. Just nu arbetar hon deltid på Högskolan i Skövde med en studie om ’serious games’ för träning för räddningstjänsten. Hon arbetar 70 % för HiS och resten av tiden för MSB.
Elisabet Norin pratar med henne om spel för bildning, utbildning och lärande.

Kul är roligt samt lättare och bättre

För oss som sysslar med lärande på ett eller annat sätt ligger det nära till hands att gripa till spel och lek. Vilken lärare har inte suttit och knåpat ihop små engelska ordlekar eller kluriga bilaterala matematiska gåtor en söndag kväll? ”Nu ska vi träna hjärna”, har vi hurtigt meddelat kursdeltagare som ansträngningslöst lärt nya ord eller övat logiska tankekedjor med hjälp av övningarna.

Bordsspel och digitala spel

Vi gillar att spela spel i Sverige. Smällande fiafigurer och öh-ljud från PT-spelande familjemedlem som försöker minnas vad Roxy Musics album från 1982 … och digitalt:

I Farmville får du en plog och en plätt mark. Det är dags att odla. Om du glömmer skörda vissnar grödan. Tar bränslet slut får du sköta sysslorna på gården för hand. Orsak och verkan-insikter. Etik. ”Synden straffar sig själv”, som mormor sa. Kanske urbaniserade människor lär om landsbygd och föda samtidigt? En familjemedlem blev osunt snabb på Wordfeud: ordkunskap och stavning. Själv är jag en baddare på att stapla i diskmaskinen – skyller på Tetris.

Utmaningen

Vi spelar för att bli bättre. Inte nödvändigtvis bättre än någon annan, utan för att förbättra resultatet från förra rundan. Utmaningen triggar vare sig det handlar om färdigheter eller problemlösning. Avataren i rättstavningsspelet störtar med sin fallskärm om jag stavar fel. Om jag stavar rätt spelar datorn ett durackord – fanfarer är belöning!

Överhuvudtaget är spel en större del av vardagen än vi ofta är medvetna om. I skolan är vi ofta tveksamma inför andra spel än de fysiska. Samtidigt kan modern teknik som simuleringsverktyg underlätta lärande och färdighetsträning. Det går att öva och öva, träna och träna, göra fel, göra om, göra rätt. Till slut.

Lyfter kvaliteten

En som gärna pratar om de möjligheter som öppnar sig med hjälp av spel är Cecilia Hammar Wijkmark. Hon har en master i datavetenskap, inriktning artificiell intelligens. De senaste tio åren har hon arbetat inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med bland annat spel och simulering för träning för vuxna. Just nu arbetar hon deltid på Högskolan i Skövde med en studie om ’serious games’ för träning för räddningstjänsten. Hon arbetar 70 % för HiS och resten av tiden för MSB.

– Första tanken för många är att digital teknik spar pengar, säger hon men påpekar att det inte ens hör till diskussionen om lärandet.

Istället menar hon att spelen lyfter kvaliteten på lärandet. Samt att läraren får bättre koll på vad kursdeltagarna har lärt sig.

Göra fel och göra om

– Det blir högre kvalitet på genomgångarna när det handlar om ett scenario där deltagaren måste genomföra alla moment för att komma framåt. Det kopplar också till nästa del: om man har ett behov av mängdträning i utbildningen. Deltagarna kan köra mängder av scenarior med variationer på allt kortare tid. Vissa rutiner och moment kan sättas i ryggraden. Det finns tid att göra om och göra rätt och det går att genomföra övningen igen med exakt samma förutsättningar. Med spel går det också att göra fel, testa att göra fel och se vad som händer. Det finns ett lärande i det också.

Konsekvens liv och död

I praktiska övningar av det slag man gör på utbildningarna på MSB finns inte möjlighet att göra om eller öppna för olika varianter. Om man vid övning agerar felaktigt händer inte samma saker som vid en skarp insats eftersom det skulle bli för riskfyllt. Däremot kan konsekvensen i ett spel visa vad som skulle hänt i verkligheten. För att inte tala om de bokstavliga liv-och-död-situationer som kan vänta på riktigt efter utbildningen. Dem är det svårt att förbereda sig för.

När det gäller mer teoretiska ämnen påpekar hon att det viktiga är att analysera vad som ska läras och övas och hur det ska integreras.

– Det kanske inte ska vara fristående och självrättande utan mer en grund för att väcka tankar och diskussioner, frågar hon retoriskt.

Koppla lärarrollen

Det finns även forskning på att lärarroll och efterdiskussioner är extremt viktiga. Spel ska inte vara fristående om man vill ha bästa förutsättning för lärandet. Hon tar upp konstruktionsspelet Minecraft som ett utmärkt exempel.

– Det var från början ett underhållningsspel som nu används för att fånga elevers intresse inom matematik och andra ämnen. Minecraft används också för att skissa upp byar och städer i U-länder. Användare vittnar om att Minecraft är kanonbra att använda för den som har motivations- och inlärningssvårigheter: engelska, problemlösning, matematik, etc.

– För oss som verkligen tror på edutainment, serious games, där fokus ligger på att det ska vara kul och att man samtidigt lär sig, är Minecraft en fantastisk framgångssaga.

Lasta regalskepp och segla

Andra exempel Cecilia tar upp är hur man jobbar pedagogiskt på många museer idag. På Karlsborgs fästning kan besökarna med hjälp av dataspel och simulering delta i ett fästningsspel. Det går ut på att lösa ett historiskt mysterium genom att i stationer utföra uppgifter. Vasamuseet har olika spel att spela direkt via datorn. Till exempel kan man lasta och försöka segla regalskeppet i olika vindstyrkor och inse hur orimligt det måste ha varit att hålla henne flytande. Odense museer använder sig av digital teknik för skolor.

–  Jättespännande och roligt, och man lär sig samtidigt historia.

Analysera behoven

Samtidigt varnar hon för att inte analysera vad som egentligen behövs. Man riskerar att skjuta över målet och lägga ned tid och pengar på något som varken är roligt eller stimulerar lärandet.

Elisabet Norin

 

Länkar att undersöka:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Farmville_(datorspel) – Farmville

http://sv.wikipedia.org/wiki/Wordfeud – Wordfeud

https://www.freetetris.org/game.php – Tetris

http://minecraft.gamepedia.com/Minecraft_Wiki – Minecraft

http://sv.wikipedia.org/wiki/Serious_game

http://vimeo.com/26283035 – Guldjakten, Karlsborgs fästning.-

http://www.vasamuseet.se/sv/Skola-och-pedagogik/For-elever-Veta-mer-och-prova-pa/Prova–pa/

Kommentera "Spel för utbildning"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*