Skriv något på anslagstavlan

"Public Notice Board"
 (CC BY 2.0) by Alper Çuğun on Flickr"Public Notice Board" (CC BY 2.0) by Alper Çuğun on Flickr
Min cirkel och nätet är en stafettblogg där cirkelledare bloggar om just sin cirkel och nätet. Turen har kommit till Annelie Salminen. Annelie Salminen är poet, skrivarpedagog, kulturklurare och ungdomscoach. Hon arbetar som egen företagare men samarbetar ofta med studieförbund i sin kursverksamhet. Under hösten 2013 leder hon en studiecirkel i skrivande på distans via ABF.

 

Skriv något på anslagstavlan

Jag har under hösten hållit i en skrivarkurs på distans via ABF Västerås. Det är andra gången vi genomför den. Under den första kursen under senhösten 2013 upptäckte jag snabbt vad som inte fungerade och vad jag skulle hålla fast vid och utveckla.

Upplägget i år är en kurs på tio veckor, med fyra temalektioner med tillhörande skrivuppgift. Varannan vecka skrivuppgift, varannan vecka respons till varandras texter. Deadline på söndagskvällarna. Tidsåtgången är beräknad till att motsvara ca en fysisk träff i veckan, på tre klocktimmar. Innehållet kan till en början kännas som ganska lite, särskilt om en är van vid fysiska träffar med många övningar och prat och diskussioner, men på distans har jag märkt att det enkla är det bästa. Väldigt stor tydlighet, välplanerat upplägg och inbokad arbetstid gäller för att få det att fungera.

Vi använder oss av ABF:s eget forum. Jag la in alla temalektioner i början av kursen, noga märkta med veckonummer. Varje lektion är en power point sparad som pdf-fil där det blir lätt och tydligt att följa med i mina texter och bilder. Förra året spelade jag även in min röst till, som små korta filmer. Detta skippade jag dock i år, mest på grund av tidsbrist kombinerat med teknikstrul. Annars tycker jag att det är en mycket bra idé. I forumet finns också en kalender där det tydligt står vilken uppgift som är aktuell varje vecka.

Vi fick in många intresseanmälningar till kursen. I välkomstbrevet ut till alla som visat intresse stod en tydlig beskrivning av hur kursen skulle se ut och vilka förutsättningar som gällde. Kraven för att kunna gå kursen handlade om att ha tid, och tillgång till forumet. Vi skrev alltså inte ut att det behövs internet, dator osv, eftersom sådana grundläggande saker skulle vara underförstått. Anledningen till att vi ens tänkte igenom det i år var att från början försöka undvika att deltagarna skulle hamna på fel kurs. Förra året fick jag som lärare sitta i telefon med deltagare och reda ut enkla tekniska problem. Något som tog mycket tid för både mig och dem. Teknikstrulet, att nivån på deltagarnas teknikkunskaper var så olika, ledde till att flera hoppade av. Det vi däremot tryckte på i välkomstbrevet i år var alltså vikten av att ha tid till uppgifterna så att de blev gjorda inom deadline. Detta för att själva upplägget skulle fungera.

Det blev till slut fyra deltagare som på riktigt påbörjade kursen. Alla fyra är också kvar hela vägen, med undantag för att någon inte hann med den sista uppgiften. I skrivande stund är vi inne på den sista veckan, då det handlar om att fylla i ett utvärderingsformulär (via google drive) och skriva en hejdåhälsning på forumet.

”College Campus Bulletin Board” CC BY ND 2.0 by Jeffrey Beall on Flickr

I folkbildningen är det en central tanke, att själva bildningen fortsätter och utvecklas under fikat, i ”pauserna”. Det är ofta där som de informella och spontana kopplingarna får flöda mer fritt. Men att få till ett levande samtal och få deltagarna att skriva lite mer småprat på ”anslagstavlan” på forumet, känns svårt. Deltagarna verkar hellre vilja ha tydliga uppgifter att utföra. Att säga: ”Skriv något på anslagstavlan då och då, så att vi kan byta idéer och snacka lite!”, räcker inte. Jag har inte någon bra lösning på det, men funderar samtidigt på om det verkligen behövs? Många kanske väljer en distanskurs just för att slippa det sociala? Även på fysiska kurser är det många som tycker att det fria sociala spelet är jobbigt, och att en tydlig avgränsad uppgift gör det mycket lättare att formulera sig och få plats att uttrycka sig.

Att hålla en studiecirkel på distans är för mig annorlunda mot att vara i ett klassrum. Jag tänker att tydlighet och framförhållning är ledorden, mycket mer än på (mina) fysiska kurser. När jag som cirkelledare inte har många timmar i veckan att lägga på kursen är det också skönt att ha upplägget klart i förväg, för att kunna fokusera på respons och det som deltagarna skriver. Lärarens pepp och positiva ingång, spelar som alltid stor roll.

/Annelie Salminen

Kommentera "Skriv något på anslagstavlan"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*