Shut the fuck up!

En tystad mun"SILENCE" (CC BY-NC-ND 2.0) by Jemma D on Flickr

Jo, jag vet, det är riktigt dåligt. Det definitiva lågvattenmärket under min tid som lärare. Jag hade klassen passet innan och efter fikat. Han kom efter fikat. Det som var en lugn och kreativ lektion innan kaffet blev något helt annat efter kaffet. Han förändrade förutsättningarna fullständigt.

Pratade sönder allting, avbröt mig såväl som klasskamraterna, pratade rätt ut i luften, visade nya bilder på mobilen för bänkgrannen, var otrevlig men inte aggressiv. Jag hade sagt till några gånger i lugn ton men kände samtidigt att jag blev mer och mer irriterad och till slut var jag inte mer än människa. Det kom utan att jag hann tänka det.

– MEN SHUT THE FUCK UP! Vad fan är det för fel på dig? Fattar du inte svenska, eller?

Jag fick dåligt samvete samtidigt som sista stavelsen var färdig. Sen fick jag ägna rasten åt samtal så vi fick prata oss samman, han och jag. Det gick rätt bra. Båda två fattade hur fel det hade blivit och vi gick där ifrån, inte direkt som vänner men åtminstone överens.

Röriga terminsstarter gör min hjärna rörig. Dylika utbrott dränerar en på energi och jag funderar på om jag gjort rätt yrkesval.

Då slår det mig! Det där händer inte när man undervisar på distans. Där är ingen som pratar sönder lektionerna eller stör grannen med att visa bilder från mobilen. Där är ingen som dyker upp efter fikat och förändrar förutsättningar. Distans är kanske mysigare?

Distansundervisning har ett annat moment, situationer som ovan nämnda dyker aldrig upp. Det innebär inte att jag aldrig blivit arg på mina distanselever, för det händer, men det är svårt att skälla ut någon på distans. I skrivandets stund är man samlad och skriver man funderar man över formuleringar, man tar bort shut the fuck up innan det ens dykt upp.

stfu

Men visst, som sagt, det går att lacka ur på deltagare som läser på distans. Till exempel när jag rättat samma deltagares texter i två veckor och påpekat samma typ av fel fyra gånger och inget händer,

– Det är meningen att ni ska läsa mina korrigeringar och ta till er av dem och ta med till närmast följande uppgifter.

Det låter lite mer vuxet och går knappast och misstolka (hoppas jag). Sen är det alltid knepigt när deltagare inte kommer in med arbeten i tid, men det händer både i salen som via nätet.

Där kommer alltid störningsmoment, tydligen. De har en tendens att dyka upp oanmälda. Gå inte och oroa dig över det som inte hänt, sa min kompis Hård-Pär. Ibland gör man dåligt ifrån sig. Lite mer ofta funkar det rätt bra. Faktiskt.

Jan Altsjö

Kommentera "Shut the fuck up!"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*