Rapport från ett Workspace del 2 – Plommon, kretskort och Maker Faires

Plommon"plums" (CC BY-SA 2.0) by Julie Gibbons on Flickr

”Hur kan man definiera ett lyckat projekt?”
”Jag ska gå in och claima min badge!”
”Hur får vi med kollegorna?”

Torsdag kväll. I den stora konferenssalen samarbetar deltagarna i grupper runt borden. Korta stunder av tystnad bryts av trivsamt berättande om arbetet hemmavid och om materialet man prövar. Då och då hörs enstaka storgarv. Någon tar en sväng till ett annat rum för att göra en inspelning i lugn och ro. Återvänder med frågor om ljus- och ljudkvalitet.
makerspaceMorgonen därpå rivstartar med Åke Nygrens makerlådor, en för varje grupp, med diverse delar. Ivriga händer öppnar lådorna och plockar ut delar – i ett fall bland annat färska plommon, i ett annat en s k makerslöjd. Ett hoprullbart tangentbord, kretskort, magneter, strömbrytare och sensorer dyker också upp. Vid vårt bord tror vi att vi skulle kunna bygga ihop ett varnings- eller hjälpsystem med hjälp av våra delar. Tiden räcker inte för ett bygge, men många blir sugna – som att få en gottpåse men inte få äta, tycker en deltagare. Åke tipsar om att googla Maker Faires för att hitta aktuella events i närheten att delta i.

En kort redovisning följer: en deltagare visar och berättar om förberedelserna för att skapa en film om Sveriges statsskick. Allt är bildbaserat och väntar på att hans röstinspelning ska läggas på.

En annan deltagare har filmat direkt med sin ipad – en film som behöver anpassas för vuxna elever som inte kan läsa. Hon har valt att skapa lärobjektet via Folkbildningsnätets pedagogiska resurser och under inloggning i Mina lärresurser.

Anledningen är att det är viktigt för henne att hålla kontrollen över filmen: den ska inte hamna fritt ute på nätet, det är viktigt att skydda eleverna mot utnyttjande på nätet. Det hon utnyttjar är att var och en inom folkbildning.net kan lägga olika lärobjekt och studiematerial på sin egen hylla i Mina resurser. Man väljer sedan vem eller vilka man vill bjuda in att dela materialet med.

Elisabet Norin

De bägge dagarna Workspace Hagaberg dokumenteras, förutom här på Re:flex, också på Folkwikin:
https://wiki.folkbildning.net/Folkwikin/Workspace_Hagaberg_2014
http://akenygren.tumblr.com/ – vem är Åke Nygren?
http://www.folkbildning.net/ – pedagogiska resurser]]>

Kommentera "Rapport från ett Workspace del 2 – Plommon, kretskort och Maker Faires"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*