Rapport från ett Workspace del 1 – På spaning efter vettiga lösningar

Penna och sax"Pencil & Scissors" (CC BY-NC-ND 2.0) by Karen Montgomery on Flickr

Hagabergs folkhögskolaElisabet Norin rapporterar från en workspace på Hagabergs folkhögskola.


September. Höstregn. Dryga tjoget folkbildare möts på Hagabergs folkhögskola för folkbildningens första Workspace. Folkbildningsnätet har bjudit in. Vi har kommit hit från hela landet, från Kalix till Malmö. Det är dags för fortbildning, ett praktiskt skollyft. Var och en kommer med konkreta behov för att få och bidra – dela med varandra – i en konkret utvecklingsverkstad. Ämnet för dagarna är att undersöka hur man utifrån likartade problem och frågor i skola och lärande kan hitta vettiga verktyg. Vettiga lösningar.

Luften surrar av nyfikenhet och frågor:
”Hur gör ni?”
”Kommer man åt det pedagogiskt?”
”Det ska vara så mycket bild som möjligt!”
”Den här lilla gruppen …”.

Vardagens frågor

Vi spanar intresserat, vem kan vad, hur ser förväntningarna ut? Lärare, administratörer och IT-ansvariga står med fötterna djupt nedgrävda i vardaglig pedagogisk verksamhet. Vi diskuterar, utbyter åsikter, erfarenheter. Kunskapar tillsammans.
Fyra större områden definieras. Var och en noterar sig.

Djup, transparens och egenmakt

I en av grupperna pratar Åke Nygren om att skapa och lära webb med hjälp av Mozilla. Åke arbetar för biblioteken med kreativa processer och digitala verktyg. Han visar Mozilla för gruppen – Firefox känner de flesta till – i Mozilla går lärande och öppenhet som en röd tråd. Det handlar om webbkompetens, inte på ytan utan fördjupat, och om transparens.

– Man ska bildligt talat kunna lyfta på huven och se vad som finns därunder, förklarar han. I en öppen kultur kan man även bygga vidare på varandras arbete och ge cred till dem som jobbat fram material man själv använder sig av. Insatser ska uppmärksammas och är självklara i en kultur som bygger på tillit och öppenhet. Nätverket som bildas genom öppenheten ger styrka och möjlighet att få egenmakten för var och en. Det blir möjligt att själv bygga, förändra och anpassa utifrån sina egna behov.

Och allt är webbaserat – inga tunga program att ladda ned eller dyra licenser.

Sax

En grupp ska sedan pröva att bygga appar. Åke instruerar dem att stänga av datorer och istället hämta penna och sax. Vilken överraskning!

Elisabet Norin

Kommentera "Rapport från ett Workspace del 1 – På spaning efter vettiga lösningar"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*