Ölands skrivarskola på distans

En hand som skriver"diary writing" (CC BY-SA 2.0) by Fredrik Rubensson on Flickr


Min kurs och nätet är en stafettblogg där folkhögskolepedagoger bloggar om just sin kurs och nätet. Nu är det dags för Stefan Gurt från Ölands folkhögskola.
 


Ölands skrivarskola på distans

På Ölands folkhögskola har vi sen drygt tio år (eller tolv eller femton, jag minns inte längre när vi började) vid sidan av den vanliga på-platsen-kursen också haft en skrivarskola på distans. Jag drog igång den dels för att deltagarna skulle ha möjlighet att fortsätta ett år till efter att de gått på skolan, men framför allt för att det skulle bli en utbildning som mer liknar det vanliga arbetet med att skriva en bok.

Man skulle, precis som författare gjort i alla tider, kunna bosätta sig i ett annat land eller i en enslig stuga på landet. Man skulle inte ha några skrivövningar eller undervisning i vanlig mening utan bara jobba på sin bok. Den enda (men inte oväsentliga) skillnaden mot förr i tiden var att man skulle ha en handledare som vägledde en genom processen och uppmuntrade en när det gick trögt.

Upplägget har varierat lite genom åren. Inledningsvis hade vi sexton platser och olika handledare till varje deltagare. Kommunikationen skedde, utöver fyra träffar per år, mer eller mindre obligatoriska (folk bosatta i Indien eller Peru slapp komma) enbart genom telefonsamtal mellan handledare och deltagare.

”(fishermens) houses…” CC BY-NC-SA 2.0 by jonas_k on Flickr

Sen gjorde Landstinget drastiska nedskärningar i vår budget. Distanslinjen hotades av nedläggning och krympte till fyra deltagare som handleddes av den lärare som befann sig på skolan vid inlämningstillfället. Kursen på Öland är helt och hållet författardriven och upplagd i veckoblock där olika romanförfattare, poeter och dramatiker undervisar inom sitt ämne. Den som råkade befinna sig på skolan när det var dags för inlämning fick handleda distanseleverna vid sidan av den vanliga undervisningen.

För närvarande har vi åtta platser. Handledarskapet delas mellan mig och Maj-Britt Wiggh och vi turas om att läsa och kommentera texterna. Utöver oss får man också feedback från de andra i den grupp på fyra personer som man tillhör. Man ska utöver att själv skriva också läsa och kommentera de andras texter. Textkritiken sker både på nätet och genom telefonsamtal.

Som jag ser det är det en form som passar väldigt bra för skrivarkurser. Den kräver att man inte är helt och hållet nybörjare. Man bör ha skrivit en tid och gärna ha gått en skrivarkurs av den mer grundläggande modell där man tar upp och övar på olika moment som perspektiv, dramaturgi etc. Och man bör framför allt vara någorlunda klar över vad man vill skriva och ha skissat lite på helheten. Detta för att vara förberedd när man sätter sig vid skrivbordet för att börja jobba på allvar.

På det stora hela har kursen fungerat väldigt bra. Den stora friheten kräver en hel del av deltagaren, man måste ha en viss disciplin, se till att få saker skrivet. Det har hänt att folk drabbats av skrivkramp och kommit av sig i perioder, men majoriteten av deltagarna brukar få ihop någon sorts råmanus under ett år. Det händer också att folk får sina manus publicerade. De senaste åren har Emma Pemberton, Pontus Arvstrand och Annika Widholm fått ut sina böcker. Men man bör vara medveten om att det kan ta tid. Pontus gick en av de första omgångarna av distanskursen och debuterade våren 2012 med diktsamlingen När marken är platt sjunker himlen.

/ Stefan Gurt

Kommentera "Ölands skrivarskola på distans"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*