Obligatorisk närvaro

Ordet "mandatory" målat på en vägg."mandatory" (CC BY-NC-ND 2.0) by Alice on Flickr

Efter några år som lärare på distanskurs ser jag företeelser upprepa sig. Gott söktryck, ett anständigt överintag, svårt att behålla deltagare. Vid ett tillfälle antog vi 1367 sökande till vår skrivarkurs men vid sista närträffen var där ändå bara tio kvar. Hur gör man?

Visst varierar det från termin till termin men i mina svagare ögonblick dränerar det här mig på energi. Den förste som nagelfars är jag själv. Näste person att granskas blir min kollega. Efter några år på samma skrivarkurs har vi försökt jobba på tydligheten utan att nagga på det folkbildningsmässiga. Vi har:

  • skrivit studiehandledningar
  • omformulerat studiehandledningar
  • vässat kursformuleringar
  • pratat ihop oss inför deltagarintervjuer
  • detaljändrat kursuppgifter
  • samkört våra kursmoment
  • haft datumen för närträffarna klara vid terminsstart.

 

”Person writes pencil” CC BY-NC-SA 2.0
by changefusion on Flickr

För att nämna något. Det går alltid att göra något bättre. I den här världen känns det dock som om det kvittar. Även om vi får nobels fredspris för att vi knyter ihop hela världen med vår skrivarkurs kommer det ändå sitta tio deltagare vid sista närträffen och undra vart de andra tog vägen.

– Sluta och slå på dig själv.
– Men var ska jag börja då, menar du?
– Relalalalaxa, ni gör något bra.
– Okej, tack. Men ändå. Jag vill utveckla kursen.
– Glöm inte att ni har med människor och göra, det går inte att helt styra vad andra människor vill och inte vill.

Något som slagit mig, när vi intervjuar sökande inför terminerna, är att en del har en färdig bild av vad distansstudier innebär och hur en distanskurs ska vara utformad. Det där är svårt att ta sig igenom. Vi är tydliga med att vi har närträffar och att de är viktiga för kursen, för att citera hemsidan, ”Närvaro på närträffarna är en förutsättning för att kunna genomföra kursen.” När kursen är igång finns alltid någon skrivintresserad själ som gör väldigt mycket för att inte BEHÖVA närvara på närträffarna.

– Är det obligatorisk närvaro?

Den kommentaren i det sammanhanget är en lågoddsare hos Unibet.

– Det är inte gymnasiet du går på.

Känns som en rimlig motkommentar men man biter sig i tungan.

Någonstans blir man trött och resignerar. Lova att inte berätta för någon, men min kollega och jag har diskuterat möjligheten att formulera närträffarna som obligatoriska. OBS, vi har inte gjort det än. Tanken är tänkt och vi har diskuterat, inte mer. Vi får se.

Har precis läst igenom deltagarnas arbete där de jobbat med dialog. I vanlig ordning är jag imponerad och knockad på samma gång. Där är en fantastisk bredd och kreativitet. De är så duktiga, ger otroligt mycket av sig själva. Jag blir varm i hjärtat.

Jan Altsjö

Kommentera "Obligatorisk närvaro"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*