Lär mer om medier i Lär om medier

En hand med röd vante som gör tummen upp"IMG_6888" CC BY-SA 2.0 by Walk InRed on Flickr

Den fortsatta digitaliseringen påverkar oss alla och nya medievanor är numera ett faktum. Vi har växlat upp vårt medieanvändande och det har gått fort. Nu är det mer filmklipp, åsikter, delade bilder och en nyhetsförmedling där det stundtals är osäkert vem som är avsändaren. Kort sagt, vi behöver redskap för att hantera vår förändrade medievardag. Och det är här det helt öppna utbildningspaketet Lär om medier kommer in.

Lär om medier handlar mycket om att ge verktyg till och skärpa det vi redan gör; ifrågasätta och reflektera över det som finns framför oss. Det och att lära känna de medier som används flitigt i vår omgivning.

Ifrågasättandet behövs när flödet är pang på och pockar på din reaktion. När vi delar påverkas våra relationer, hur vi är som mediekonsumenter påverkar i det långa loppet även hur vi ser på samhället och därmed vår demokrati.

Statens medieråd tillsammans med UR och Svensk biblioteksförening bjuder på denna utvecklingsmöjlighet på sin sida MIK.

Utbildningspaketet Lär om medier består av flera delar; våra relationer, vinklade budskap, skolan och demokratin. Materialet utgår ifrån exempel i de ungas vardag, till exempel vinklade filmklipp. Det är riktat mot ungdomsskolan men det mesta är aktuellt för, eller överförbart till, andra målgrupper som unga vuxna.

Efter genomgången utbildning kan du som deltagare själv leda en kurs. Diskussions- och övningsmaterialet, som är indelat i fem delar, tror jag är en ypperlig fortbildning för ett arbetslag. Möjlighet till fördjupning finns till alla avsnitt.

Lär om medier finns även i en lättläst version för lässvaga grupper. Lär om medier fungerar inte i mobilt läge.

MIK har vunnit pris som bästa utbildningsmaterial i det europeiska nätverket Insafe.

Annika Hultén
Bibliotekarie

Kommentera "Lär mer om medier i Lär om medier"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*