Kassettband

"Wall of Cassette Tapes" (CC BY-NC 2.0) by Scott Schiller on Flickr"Wall of Cassette Tapes" (CC BY-NC 2.0) by Scott Schiller on Flickr

När jag gick på högstadiet i slutet av 70-talet hade jag Birgitta Jacobsson i engelska. Birgitta var en tuff personlighet med tydlig känsla för integritet. Inte för inte präglar hon den här texten.

Det är olika hur elever förhåller sig till olika lärare. Vad gäller Birgitta hade man som 15-åring fått veta på ett vänligt sätt var skåpet stod. Utan att vara alltför värderande kan man säga att hon tillhörde en äldre lärargeneration. Jag tyckte mycket om henne men längtade inte till hennes lektioner. Att hon kände igen mig på stan även efter tjugo år, och gärna växlade några ord, gör bara bilden tydligare.

Birgitta var inne på sina sista tio år som lärare när jag hade henne. Trots åldern utmanade hon sig själv och prövade nymodigt kassettbandspelare i undervisningen. Jag minns tydligt första tillfället, när hon försökte få in kassetten vänd åt fel håll och det inte löste sig. Hur hon med pressad röst sa ”den passar ju inte” och någon vänlig elev vände bandet på plats. Jag minns hur vi elever, knappast vågade skratta, men böjde våra huvuden nedåt och log försiktigt. Märkligt, tyckte vi, att en auktoritet misslyckades med något så busenkelt som ett kassettband. Birgitta Jacobsson är en av de bästa lärare jag haft, kanske just därför är scenen fortfarande tydlig för mig?

Precis som Birgitta måste jag vara i tiden. Ett lektionsupplägg som funkade 2009 behöver inte funka idag. Hittade jag ett youtubeklipp 2011 behöver inte det finnas kvar 2014. Och, hjälp, det mesta basala av basala digitala verktyg, word i officepaketet, är inte självklart längre.

Jag och min skrivarkurskollega vill ha in deltagarnas arbeten i format så vi lätt kan jobba med texterna. Word har ett praktiskt rättningsverktyg. Deltagarna får snabb och tydlig feedback tillbaka. Senaste terminerna har vi allt oftare fått frågan varför vi använder word, ”Google docs är ju bättre”. ”Jaha” säger jag vänligt, ”det är ett val vi gjort, smidigt tycker vi”. Där kontras det alltid med en minikampanj för att bevisa hur bättre allt annat är än just word. Deltagarna jobbar på paddor och androider och säger sig inte ha word och vill inte skaffa det heller. ”Open office är gratis” brukar jag säga och får himlande ögon till svar.

Vad innebär det att vara flexibel? På vår skrivarkurs har vi haft terminer där åldersspannet varit mer än sextio år (ja, faktiskt). I år är det bara fyrtio. Å ena sidan deltagare som såg kassettbandet invadera världen, å andra sidan deltagare som visst vet vad kassettband är för det finns på Tekniska Museet. Där någonstans finns också skillnaden i attityd och kunnighet vad gäller digitala möjligheter.
Birgitta Jacobsson var ett flexibelt föredöme när hon utmanade sig själv. Tekniken rör sig framåt som tur är. Numer kan man vara flexibel och utmana sig digitalt hela vägen till universums ände. Möjligheterna finns. Jag gör mitt bästa.

Jan Altsjö

Kommentera "Kassettband"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*