Hur gör jag konstkurs på distans?

Ett konstverk målas"The creator" (CC BY 2.0) by Raxon Rex on Flickr

Hur gör jag konstkurs på distans?
Jag är övertygad om att det går – men jag vet inte riktigt hur än.

Under tiden jag klurar kommer jag att dela mina funderingar med dig!

För en bildlärare som har lagt oljefärgen åt sidan för att ta upp den digitala penseln så känns det här med flexibelt lärande som en möjlighet. Struntar man i datorn och börjar tänka konst ihop med iPad och iPhone så blir det ju ännu mer flexibelt. Kopplar man sedan ihop allt till en skrivare med duk så är det så flexibelt som det kan bli. Låter det spännande? Det tycker jag med! Så här blir det när jag målar digitalt (bilden är gjord i Corel Painter):

Jag heter Brita Wanngård och jag jobbar på Löftadalens folkhögskola med konst och data. Löftadalen ligger i startgroparna mot det flexibla lärandet och jag är en del av det. Till råga på allt är jag även rätt ny som folkhögskollärare. Jag är inne på mitt femte år som lärare på folkhögskola. Under våren avslutar jag mina studier på F-programmet i Linköping så i juni har jag en lärarexamen som folkhögskollärare förutom min bildlärarexamen från Konstfack.

När jag bloggar här på re:flexbloggen, så kommer jag att skriva om min kärlek till det digitala, min glädje över konsten, appar, folkbildning, livslångt och flexibelt lärande. Jag kommer nog att skriva om hur en ny bok doftar eller hur lätt det är att förköpa sig på e-böcker. Jag hoppas att du vill läsa!

I november skrev jag om mina tankar kring den distanskurs som jag startade utan att kunna något. Vill du veta hur det gick? Det gick väldigt bra! Vi slutade kortkursen i december efter 10 veckor. Då hade vi räknat ut hur man jobbar direkt kring bilder i realtid på distans, hur man tecknar av varandra på distans, även det i realtid, på en gemensam digital arbetsyta. Det såg ut ungefär så här:

Verktyget vi använde heter Realtime Board och kan vara bra vid online-diskussioner, både synkront och asynkront. Man behöver inte kunna teckna för att använda det. 😉 Vill du aktivera deltagare på distans så kan det vara en lösning.

Jag har lärt mig att flexibelt lärande kräver garagebandsentusiasm från läraren och att vissa deltagare vill ha distanskurser utan särskilt mycket teknik. Det sista var en nyhet för mig. Deltagarna arbetade själv ut två olika kurser som skulle kunna gå på distans mot två helt olika målgrupper och gav mig i uppgift att testa i höst. Självklart ska jag försöka uppfylla deras önskningar.

Till sist har jag lärt mig att för att ha flexibelt lärande så behöver man vara förberedd, mer än vad jag behöver vara i min vardagsroll. Det flexibla i lärandet är alltså kopplat till något annat. Kan det ha med arbetstider att göra? 😉

Jag hoppas att mina blogginlägg kan inspirera dig, kanske få dig att skratta eller le. Jag ser fram emot att läsa dina kommentarer. Du kan också lägga till mig i dina cirklar via min gmail-adress: britawanngard@gmail.com eller hitta mig på folkbildningsnätet om du hellre vill det.

Brita Wanngård

Kommentera "Hur gör jag konstkurs på distans?"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*