Historiskt broderi på trådlös kurs

Synål"Needle" CC BY-NC-ND 2.0 by MDV on flickr

På Västerbergs folkhögskola har man en lång tradition av hantverkskurser av olika slag. Men för ett antal år sedan år sedan sjönk antalet sökande till broderikurserna. Lösningen blev att försöka nå fler genom att lägga kurserna på distans. Det gav effekt i form av många fler sökande och antalet har ständigt ökat. Sedan fyra år tillbaka arbetar Malin Johnsson som ansvarig för distanskurserna Broderi I och Broderi II. Re:flex träffade Malin för en pratstund.

.

Svartstick

Svartstick

Berätta om kurserna!

Det är ettåriga CSN-berättigade distanskurser på halvtid med åtta obligatoriska tvådagarsträffar. Kurserna ger historiska kunskaper men också möjlighet att pröva olika textila tekniker. Vi börjar på nätet med en presentationsuppgift där deltagarna får berätta om sig själva och sin textila bakgrund med hjälp av text och bild. De får lära känna varandra lite innan vi ses på första träffen.

Hur ser ett typiskt moment ut på kursen?

Träffarna brukar börja med en historisk föreläsning. Jag visar hur det ser ut med olika tekniker i olika länder. Sen kompletterar jag det på nätet med Youtube-klipp och liknande. Jag har gjort två filmer själv, men siktar på att bli mer bekväm och duktig på det framöver. Det finns väldigt mycket färdigt material på internet. Men igenkänningsfaktorn då man gör egna filmer är speciell, så det vore kul att bli bättre på det. Oftast får deltagarna mindre övningsuppgifter att göra på träffarna. De leder till större uppgifter som ska genomföras på distans. Sen har vi delredovisningar på nätet. De visar skisser eller hur långt de har kommit och ger varandra feedback. På träffarna redovisar vi slutligen färdigt material för varandra.

Exempel på yllebroderi

Yllebroderi

Kurserna kräver en del teknik.

Ja, man behöver mobilkamera eller digitalkamera och grunder i bildhantering. Man måste kunna beskära och förminska digitala bilder. Men det är bara grunder som krävs. Inget avancerat. I övrigt arbetar vi med FirstClass.

Hur är FirstClass-konferenserna uppbyggda?

Vi har samtal där i mindre grupper och ett distanscafé. Men deltagarna brukar också skapa Facebook-grupper i slutet av kursen. De håller kontakten även efter kursens slut och bestämmer exempelvis träff för att gå på utställningar ihop.

Vilka är det som går kurserna?

Det är väldigt blandat. Många går kurserna som fortbildning. De har till exempel varit textillärare ett tag och vill lära sig mer. Ibland har vi nybörjare som inte har hållit i en nål tidigare. Åldersmässigt är det väldigt spritt, men tyvärr har vi hittills bara haft kvinnliga deltagare. Mestadels kommer deltagarna från närområdet. Hälften från Gävleborg och ganska många från Mellansverige. Men vi har en del från södra Sverige också. På Broderi II är de allra flesta sådana som fortsätter från Broderi I.

Du nämnde att du vill göra fler egna filmer framöver. Har du fler planer för kursens framtid?

Jag funderar på att börja arbeta med flippat klassrum framöver. På så sätt kan deltagarna vara mer förberedda när de kommer på träffarna och vara mer på samma nivå. Sen funderar vi också på att göra om kurserna till enterminskurser. Vi har sett att andra kurser som vi har på en termin är väldigt populära. Det är inget bestämt, men vi tror att vi kanske kan få ännu fler sökande på det sättet.

Sashikobroderi

Sashikobroderi

/Mathias Anbäcken

Kommentera "Historiskt broderi på trådlös kurs"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*