Det du och jag ibland funderar på … för hälsans skull. Eller som vi faktiskt … ägnar oss åt ett par gånger i veckan. Det är Jarno Väresmaas vardag.
Vad det handlar om?
Träningsvärk
Träningsvärk, kan man säga. Eller kanske träningsverk? På vetenskaplig grund dessutom.
Jarno delar sin tid mellan egna gymföretaget i Halmstad och en tjänst som lärare på Katrinebergs folkhögskola. Där är han ansvarig för distanskursen i anatomi och fysiologi på kvartsfart (50 timmar) samt en halvårslång utbildning på heltid till personlig tränare (PT). För att kunna komma in på den senare kursen krävs att deltagaren har klarat anatomin och fysiologin först. Träning och hälsa ska baseras på vetenskaplig grund.
Jarno betecknar sig själv som träningsnörd. Rörelsebehovet och engagemanget blev professionellt redan under studietiden. Det låg inte långt borta: då pluggade han biomedicin med fysisk inriktning, på högskolan.
Förberedande
Distanskursen i anatomi och fysiologi är alltså en förberedande kurs. Första kursen startade 2008. De studerande har stor bredd och är i alla åldrar och bor i hela landet. Inga särskilda förkunskaper krävs. Antalet sökande är stort, mellan 70 och 100 personliga brev behöver läsas inför varje kursstart. En viktig del av antagningen är att ringa till de sökande för att prata med dem om deras motivation, allt för att undvika avhopp under kursens gång.
– Många har inte klart för sig att även distansstudier tar tid, säger Jarno.
Verktyg och hjälpas åt
Kursen är att betrakta som en introduktionskurs. I fysiologi går man igenom kroppens olika system. I anatomin är begreppsorientering viktig. Deltagarna får till exempel lära sig vad skelettdelar och muskler heter på latin.
– Vi tittar på celler, vävnader, organ och energisystem i cellen, mitokondrierna …
Kursen är upplagd med deadlines längs vägen. De studerande får gruppuppgifter där alla måste hjälpas åt med insamlande och redovisningar. Genom att använda Google Docs kan Jarno följa de studerandes samverkan och enskilda insatser. Historik och arbetsflöden i dokumenten visar om någon grupp behöver fångas upp tidigt för stöttning. Till sin hjälp har Jarno bra litteratur. Föreläsningar finns inspelade i förväg, liksom uppgifterna som ligger klara i förväg på kursens webbsida. Den ligger under Studentlitteratur förlag och var och en får en egen inloggning. Verktyget är WordPress, som Jarno hade kunskaper i sedan tidigare.
– Det här sättet att arbeta innebär att jag kan frigöra mig själv för deltagarna, säger Jarno. Jag kan forma kurssidan som jag vill, integrera den med Google Docs, sätta upp enkäter, lägga material, övningar, scheman och annat som hela tiden hjälper deltagarna vidare.
Två utgångar
I slutet av utbildningen samlas man till en träff på folkhögskolan. Under dessa dagar hålls några avrundande lektioner och den som vill kan också få en examination. För den som tänker söka vidare till Personliga tränarutbildningen på Katrineberg är godkänt ett måste. Inte alla har det målet med sina studier – många är generellt intresserade av anatomi och fysiologi.
Det innebär att Jarno får arbeta både summativt och formativt beroende på kursdeltagarnas mål och syfte med studierna. När de slutar kan de även välja mellan två olika intyg – ett där det står att man deltagit aktivt men inte blivit examinerad och ett som ger intyg på godkänd examen. Oavsett vilket är deltagarna ofta mycket dedikerade.
/Elisabet Norin
Kommentera "Hälsa på distans – anatomi och fysiologi på Katrinebergs folkhögskola"