”Gamemaker” på Sunderby folkhögskola

"Who wants to play video games?" CC BY 2.0 by JD Hancock on Flickr"Who wants to play video games?" CC BY 2.0 by JD Hancock on Flickr

På Sunderby folkhögskola hade man en diskussion i slutet av 2014. Kunde man göra något med spelbaserat lärande? Något kreativt och skapande? Diskussionen utmynnade i distanskursen Gamemaker – en kurs i spelskapande – i samarbete med Changemaker education. På bara ett halvår har man nått från diskussion och ända fram till den första avslutade Gamemaker-kursen.

Maria Burström, Sunderby folkhögskola, berättar:

-Nu är första omgången slut. Det var en tolv veckor lång kurs, men vi håller som bäst på att skissa på en liknande utbildning, fast ettårig på 50 %. 12 veckor var för kort tid för en sådan utbildning och helgträffarna som vi haft blev nog för intensiva. Därför vill vi dra ut kursen över tid.

Beskriv kursen!

-Det är en grundläggande utbildning. Man får lära sig basen i spelutveckling. Det handlar både om brädspel och digitala spel. Vi har också gästföreläsningar som till exempel berättar om kulturen i branschen.

img_1941Hur har upplägget varit?

-Huvudsakligen bestod kursen av tre block. Kursen började med ett grupparbete där man skapade olika brädspel. Sen följde en individuell uppgift där man skapade ett varsitt digitalt spel. Som avslutning skapade deltagarna ett digitalt spel i gruppen.

Fanns det någon särskild tanken med att börja med brädspel?

-Vi började med brädspel för att det är ”hands on”. Man förstår grundmekaniken, och behöver inte lära in så mycket teknik. Speltillverkningen kan börja omgående och man kan koncentrera sig på att lära sig grunderna och grunna på frågor som: vad gör ett spel kul och intressant? och hur gör man för att spelarna av spelet ska vilja gå vidare?

Har ni hunnit dra några lärdomar av kursen?

-Spelvärlden är helt ny för oss på skolan, men kursens mix mellan företagssamhet, skapande och psykologi på kursen tilltalar. Det är givande för skolan i stort, och vi funderar till exempel på att ta in delar även i andra kurser. Gamifiering kan funka på fler kurser!

Sen vill vi utveckla själva kursen Gamermaker också. Förutom att förlänga den, vill vi också utveckla kursen så att vi kan göra spel i 3D. Vi funderar också på att införa andra konstmoment och då samverka med skolans konstkurs. Vi vill även utveckla blocket om spelpsykologi.

img_1944

Kan du berätta om några av spelen deltagarna utvecklat? Ge några exempel.

-Ja, bland spelen finns ett memory över Luleås sevärdheter, ett Firstpersonshooter-spel där man med hjälp av olika vapen ska meja ner fiender och ett ”vandrarspel” där man i långsamt tempo ska ta sig fram, läsa instruktioner och levla upp. Sen har vi förstås ”Gnutten the game” som handlar om ett marsvin som äter gurkor.

De digitala spelen är utvecklade för datorer, men det finns de som verkar vilja gå vidare med sina spel även till andra plattformar.

Spelvärlden är manligt dominerat. Har ni märkt av det?
-Vi hade några tjejer som sökte till kursen, men de föll bort på grund av kursens intensitet. Genus är en utmaning. Vi får jobba vidare på det. Det behövs mer arbete där.

Vilka plattformar har ni använt på kursen?

-Vi har använt oss av en Facebook-grupp och Google docs, men också telefonkommunikation. Vi får se vilka förändringar vi gör framöver då kursen blir längre. Kanske vi ska ta in Adobe Connect som vi redan använder oss av på skolan.

/Mathias Anbäcken

Länkar

Sunderby folkhögskola

Spel från första omgången av kursen Gamemaker

Spel från första omgången av kursen Gamemaker

Spel från första omgången av kursen Gamemaker

Kommentera "”Gamemaker” på Sunderby folkhögskola"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*