Fixa en egen studiecirkel på nätet – 5 tips

Siffran fem på en husvägg"5" (CC BY-NC 2.0) by rauter25 on Flickr

Att dra igång en studiecirkel på nätet behöver inte kosta något, förutom tid, idag. Du kan använda dig av det rikliga material som finns tillgängligt. I denna artikel tipsar Sandra Jönsson om fem olika typer av studiecirklar du kan starta genom att bara använda gratismaterial online.


Vi lever i informationsöverflödets tid och alla de saker som en gång var arkiverade eller ytterst svåra att få tag på finns nu lite varstans i cyberrymden – oftast gratis! Det finns de som ser detta som ett hot mot folkbildningens framtid när det egentligen är en intellektuell och inspirerande guldgruva att hugga loss folkbildande guldklimpar ur. I kombination med rätt verktyg, som det internetbaserade och flexibla lärandet är i detta fall, kan du tillsammans med ditt studieförbund dra igång studiecirklar som är förlagda till ställen i/på WWW där människor spenderar sin lediga tid och kanske är nyfikna på att testa något nytt.

Före start

Innan du sätter igång bör du ta kontakt med ett studieförbund och höra dig för om möjligheter vad gäller att starta nya studiecirklar. Det är alltid bra att komma förberedd och att ha ett par idéer om vad du skulle vilja göra. Vill du t.ex. snacka böcker eller film eller är du mer sugen på att prata manligt och kvinnligt i svensk bloggkultur? Se till att kolla upp, d.v.s. söka på Google, YouTube o.s.v., om det finns tillräckligt mycket material för att en studiecirkel överhuvudtaget ska vara möjlig att genomföra.

Val av plattform

En studiecirkel ska inte göras krångligare än vad den behöver vara. Fokus ska nämligen ligga på att lära sig saker genom att göra något i grupp och på att samtala tillsammans. Bolla sig till kunskap. Bestäm dig därför för en plattform som du tycker passar din studiecirkels tema. En studiecirkel som framför allt bygger på länkat material kan mycket väl vara lämplig att förlägga till en grupp på Facebook. Du kan starta en ny grupp för enbart studiecirkeln och bjuda in de som ska delta till gruppen. Facebook bjuder också på ypperliga tillfällen att locka nya medlemmar till studiecirkeln.

Det finns de studiecirklar som är som mest fruktbara när det lämnas mycket utrymme för öppna och reflekterande samtal, t.ex. en bokcirkel. Då behövs en annan plattform än Facebook. Har du Google+? Om inte kan du skaffa dig ett Google-konto och uppmuntra dina studiecirkelkamrater att göra detsamma. På Google kan ni nämligen ha ”Hangouts”, gruppvideosamtal, samtidigt som ni postar inlägg och tips på varandras väggar. En annan variant, som också är fullgod, är att använda Skype.

5 tips på studiecirklar

1. ”Bibliotek” online ger dig tipptoppmaterial.

"Sony e-book Reader" CC BY-NC-ND 2.0 by Irish Typepad on Flickr

”Sony e-book Reader” CC BY-NC-ND 2.0 by Irish Typepad on Flickr

För dig som är villig att läsa och lyssna på engelska finns en hel uppsjö av ”bibliotek” och ljudböcker online som du kan läsa och lyssna på 24sju, alltså helt på dina egna villkor. Det finns i synnerhet gott om gamla goa klassiker och det bästa av allt är att det inte kostar något att läsa William Shakespeares samlade verk, djupdyka i poeters surrealistiska dikter eller att utforska H. P. Lovecrafts novellkonst. Om mycket av textmaterialet kretsar kring just klassisk litteratur är det en annan sak med de ljudböcker du kan hitta på YouTube; det är faktiskt inte otroligt om du hittar nyheter bland ljudböckerna där. Nedan följer några länkar till ”bibliotek” online:

http://runeberg.org/
http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page
http://americanliterature.com/
http://www.bartleby.com/
http://www.classicreader.com/
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/

och så ljudböcker på YouTube…

http://www.youtube.com/results?search_query=audio+books+full

2. Från filmhistoria till HBO.

Med alla streamingmöjligheter öppnas porten till film- och TV-paradiset och det här är något som du kan utnyttja till max i din studiecirkel. Vad sägs om en studiecirkel som lyfter fram Georges Méliès (obs! Se eller läs Hugo Cabret) filmklipp från sent 1800- och tidigt 1900-tal? Eller hur skulle det vara att diskutera kulturell mångfald i Walt Disneys Saludos Amigos? Kanske vill du ha något mer aktuellt än så och göra en studiecirkel som jämför Game of Thrones med medeltiden? Oavsett vilket du väljer, och du har säkert miljoner idéer, kan du göra allt detta utan att det behöver kosta dig och dina studiecirkelkamrater ett korvöre. Så vad behöver du göra? Eventuellt behöver du söka efter filmklipp på YouTube men du kan även ta en titt på följande streamingsajter:

http://dreamfilm.se/
http://www.free-tv-video-online.me/
http://www.swefilmer.com/

3. Skapa tillsammans med DIY.

"Go for embroidery!" CC BY-NC-SA 2.0 by Svenja S. on Flickr

”Go for embroidery!” CC BY-NC-SA 2.0 by Svenja S. on Flickr

Hela DIY-marknaden är ganska fantastisk, faktiskt. There’s no end of the possibilities och allt finns online! Det du behöver införskaffa är själva pysselmaterialet, resten – m.a.o. alla härliga tips och tricks – finns där och oftast i form av pedagogiska YouTube-klipp och/eller pysselbloggar. Du och dina studiekamrater kan posta länkarna till klippen och blogginläggen på er gemensamma vägg och sedan dokumentera hela skapandeprocessen genom att fota det ni gör. Här kommer lite sök- och inspirationstips:

http://www.youtube.com/results?search_query=diy
http://www.pinterest.com/all/diy_crafts/
http://bautawitch.se/
http://craftandcreativity.com/blog/
http://www.marthastewart.com/
http://www.stoktanten.se/

4. Tingen berättar och ett stycke världs- eller regionalhistoria.

Kultursidornas och de historiska magasinens delvisa flytt till WWW skapar förutsättningar för att använda dig av välskrivet och folkbildande material i dina studiecirklar med historiska nischer. På senare år har det ställts tuffa krav på museers ökade digitalisering och därför finns många museisamlingar online. För dig och dina studiecirkelkamrater är det super eftersom ni både kan använda er av artiklar (som bakgrunds- och referensmaterial) och arkiv för att skapa den ultimata studiecirkeln för er. Nedan följer några roliga arkivtips:

http://www.britishmuseum.org/explore.aspx?ref=header
http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online
http://www.nordiskamuseet.se/samlingar/om-samlingarna/sok-i-samlingarna

Kombinera gärna med artiklar från t.ex. …

http://popularhistoria.se/artiklar/
http://www.historyextra.com/
http://www.svd.se/kultur/understrecket/

5. Kvinnligt och manligt i den svenska bloggkulturen.

Du och dina studiecirkelkamrater kan ta en titt på svenska bloggar och jämföra dem utifrån olika teoretiska perspektiv för att försöka komma underfund med vilka kulturella och samhälleliga ideal bloggarna representerar. Kvinnligt och manligt är t.ex. roller som utageras flitigt. Ni kommer garanterat ha många lärorika och intressanta diskussioner på nätet. Du hittar enklast bloggarna på bloggtopplistor:

http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/Home
http://www.nattstad.se/own_blogg_top.aspx
http://toppen.nu/bloggtoppen/

Lycka till!

Sandra Jönsson, distanskursledare på Folkuniversitetet.

Kommentera "Fixa en egen studiecirkel på nätet – 5 tips"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*