Bra bok om mod och digitala arbetssätt

En man som tar ett språng"leap" CC BY 2.0 by sabrina's stash on Flickr

”Digitala arbetssätt i klassrummet – våga ta språnget” är en bok om digitala arbetssätt, skriven av Sara Bruun. Hon är lärare i engelska och tyska i år 6-9 i Hässleholms kommun. Hennes bok hämtar därför erfarenheter ur vardaglig praktik i skolan. Den riktar sig i första hand till lärare och ledning.

Det verkar kanske underligt att recensera en bok skriven av en högstadielärare i en tidning för lärare och ledare i folkbildningen. Men anledningen är att det här är en insiktsfull och kunnig bok att hämta inspiration ur och att det trots olikheterna finns mycket som förenar oss i yrket. En lärare är en lärare är en lärare … Och vad som är olikt kan du själv sila bort under läsningen. Så länge vi inte har en bokutgivning som riktar sig till folkbildningen som målgrupp gäller det att hitta goda exempel och inspiration på andra håll. Det här är ett sådant håll.

För är det något hon är, Sara Bruun, så är det inspirerande. Boken är praktisk och konkret – lämplig för lärare och ledning på den skola som bestämt sig för att börja arbeta mer genomtänkt med digitala verktyg.

Författarens budskap är också i linje med vad vi ständigt lyfter i folkbildningen:
Den digitala tekniken är etablerad i samhälls- och arbetsliv. Den ingår i konceptet bildning och i vårt uppdrag att vi ska hjälpa våra kursdeltagare över alla trösklar, också den digitala, för att de ska kunna ta sig vidare, studie- och yrkesmässigt. När de studerande har

”… gått ut skolan ska de kunna tänka och agera självständigt. Ingen arbetsgivare är intresserad av en anställd som måste fråga om hjälp hela tiden och som inte kan ta egna initiativ.”

Sara Bruun

Sara Bruun

Författaren lyfter också att det är viktigt att jobba tillsammans i ämnesgrupper och lärarkollegiet –stödda av ledningen – med att hjälpa varandra över våra egna trösklar, ut i det vidgade pedagogiska och metodiska fältet. Kasta ut Jante, helt enkelt! För att lärarteamet ska kunna ta ansvar för sin utveckling och fortbildning behöver alla våga öppna för samarbete, Bruun understryker detta boken igenom. Våga be varandra om hjälp. Det är otäckt till att börja med, påpekar hon. Det kräver ett förändrat arbetssätt som i sin tur bygger på mod och tillit till oss själva och till varandra.

Huvudansvaret för den pedagogiska utvecklingen på skolan ligger hos ledningen. Men självfallet behöver alla­­ sitta ned tillsammans och fundera: Vad har vi för hinder? Hur ser behoven ut? Hur löser vi dem? När allt kommer omkring är lärprocesserna de samma för studerande, lärare själva och människor överhuvudtaget.

Här finns också en serie tips på appar och digitala verktyg att sätta igång att pröva. Men som författaren själv påpekar: finns de inte kvar att ladda hem – häng inte upp dig på det. Det kommer nya appar varje vecka. Leta istället efter funktionen du behöver och testa dig fram till en som motsvarar era behov.

Sara Bruun skriver lättsamt, tydligt och vänligt. Det är rösten hos en uppmuntrande kollega och mentor som bjuder på både misstag och lyckosamma lösningar och projekt. Läsaren får – förutom den alltigenom peppande och vetenskapliga och beprövade erfarenheten – tips på verktyg och metoder för lektioner, egen fortbildning och bedömning och feedback.

Författaren föreläser även om digitala arbetssätt. Hon nominerades till Guldäpplet 2014 av DiU, Datorn i undervisningen – datapedagogisk tidskrift.

/Elisabet Norin

Kommentera "Bra bok om mod och digitala arbetssätt"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*