Bland paddor och bin

Pojke med Ipad fotar en man utklädd till ett bi"That's Not A Bumble Bee" (CC BY-NC 2.0) by Kat Northern Lights Man on Flickr

Re:flexredaktionens Kerstin Namuth berättar om hur hon försökte bryta sina lärvanor genom att gå på en traditionell studiecirkel. Men allt blev inte riktigt så traditionellt som hon tänkt sig.

Kan man genomföra en alldeles egen lärrevolution? Bryta gamla vanor och studera på ett helt nytt sätt? Det var i alla fall min plan för 2014.

Till vardags jobbar jag med flexibelt lärande på ett studieförbund. När jag själv går kurser väljer jag att läsa på distans. Det får gärna ingå någon enstaka träff eller ett par Skypemöten, men annars vill jag läsa flexibelt i tid, rum och arbetssätt. Så har jag alltid gjort. Redan på den tiden då denna studieform kallades för skolk och ”nät” förknippades med jakt och fiske.

Men nu, i februari 2014, bestämde jag mig för att ge en helt annan lärform en ärlig chans: Den traditionella studiecirkeln med en träff i veckan under några månader. Regelbundna sammankomster i en kurslokal med whiteboard och fikarast, tillsammans med andra deltagare och en kursledare. Denna gång tänkte jag inte droppa ut, utan delta från början till slut. Och, mycket viktigt, jag skulle gå en teknikfri kurs.

En handgriplig och teknikfri cirkel

Cirkeln var lätthittad: Biodling. Naturnära, handgriplig och så långt ifrån digitala redskap som man bara kan önska. Dessutom går ämnet bra ihop med våren och en 20-årig dröm om att skaffa bin!

Grundkursen i biodling anordnas av Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) genom Studieförbundet Vuxenskolan. På hemsidan står det att det blir åtta träffar varav tre är praktikpass i en bigård. Jag får veta att läraren heter Mikael Lagerman, är biodlare och tillika ordförande i Göteborgs biodlarförening. Jag ser framför mig en gemytlig äldre herre med skägg, ylletröja och genuin götebosska. En expert inom honungshantverket och garanterat ouppkopplad.

Den klyschade bilden kommer på skam i samma stund som jag öppnar dörren till kurslokalen. Läraren är varken äldre eller urgöteborgare. Däremot hänger det in-ears-lurar runt halsen på honom och medan han hälsar oss välkomna kopplar han en liten bärbar dator till projektorn och får upp bilder på bin. Det följer ett bildspel med en introduktion av kursen och arrangörerna SBR och Vuxenskolan.
Jag har tio kurskamrater, alla lika taggade som jag att bli biodlare. Gruppen kommer mangrant på varje träff. Vi brukar sitta på samma platser varje gång och JA! det blir alltid fika.

För varje sammankomst har Mikael förberett en Powerpoint med kvällens planerade agenda och bilder och fakta. Biodling är ett stort ämne. Varje information leder till tio nya tankar. Det är högt i tak och utrymme ges för alla våra funderingar och frågor. Powerpointen är den röda tråden genom kursen. Den ger struktur, används för repetition av förra veckans innehåll och som ”trailer” så att vi vet vad vi kan se fram emot nästa gång.

Alla antecknar, försöker hinna med innan nästa bild kommer upp. Försiktigt smusslar jag upp min iPad och tar ett kort i stället. Jag känner mig lite generad, osäker om man får göra så i en traditionell cirkel med naturämne. Men det dröjer inte länge förrän fler mobiler plockas fram och alla tar kort och filmar. Läraren säger att vi självklart kommer att få bildspelen på mejlen.

Och då – bzzz – byter jag roll. Den blivande biodlares slöja åker av, flexlärhatten på och jag hör det surra och humma i hela lokalen. Inte av bin, utan av buzzwords. Buzzwords är ”inne-ord” som surrar i bloggar, i sociala media och på lärarmöten. Namn på nya pedagogiska grepp eller, ganska ofta, nya namn på vedertagna grepp:

Buzzzwords i hela kurslokalen

Bzzzz –  BYOD, bring your own device. Det innebär att vi kursdeltagare har med oss vår egen elektroniska utrustning och den används i kursen, t.ex. för att reda ut faktafrågor. Eller när läraren visar hur man spikar och trådar ramar (för vaxkakorna som bina ska bygga ut och fylla med bl.a. honung) medels egenkonstruerad rambyggeanordning. Smart. Men hur kommer man ihåg det när man ska bygga en egen? Vi filmar.

Biodlare på kurs

Bzzzz – Nätet som resurs. Biodling är komplext och ofta finns det inga absoluta sanningar. Vilka kupor är bäst? Hur många ramar ska man övervintra bina på? Vilket är det bästa sättet att bli av med svartmyror? Läraren säger ”Jag gör så här, men det finns andra sätt”, ger exempel och uppmuntrar oss att läsa mer på nätet och plötsligt har det stängda klassrummet fått porösa väggar mot yttervärlden. Fler perspektiv hittas och diskuteras. Själv tänker jag göra precis som läraren, till att börja med åtminstone. Han har trots allt ett trovärdighetsförsprång gentemot alla virtuella källor.

Bzzzz – Digitalt och multimedialt kursmaterial för olika lärstilar. Powerpointar med bilder, infografiker, textstolpar. En tjock bok och några papperskopior. Länkar till webbsidor och filmer. Mycket av materialet är – bzzz – OER, Open Educational Resources, öppna lärresurser som någon har lagt upp på Youtube eller SBR:s hemsida för att fler ska få nytta av dem. Bzzz – Delakultur!

Med allt material för egen förkovring är det nära till –  bzz bzzz bzzzz – Flipped classroom, det omvända klassrummet. I den traditionella skolans klassrum var det vanligt att läraren höll en genomgång och eleverna fick i läxa att repetera stoffet. Flippningen vänder på den modellen. Deltagarna kan höra, läsa och se genomgången hemma i förväg. Alla kommer till träffen med en förförståelse av dagens tema och är sugna på att få vidareutveckla sina tankar kring ämnet tillsammans med läraren och kurskamraterna. Motivationen och engagemanget ökar, alla bidrar och den gemensamma tiden används optimalt. Vår kurs blir självflippande. Filmlänkarna som vi får av läraren och varandra, veckans Powerpoint, intresserade deltagare och ett kursklimat som uppmuntrar till utbyte skapar flippar på ett enkelt och naturligt sätt.

Bzzz – upplevelsebaserat lärande och lärande med alla sinnen får vi vid praktikpassen i bigården. Hur känns det att sticka ned handen i kupan och pilla upp en ram med honung, pollen och hundratals bin? Hur luktar och smakar olika sorters honung? Hur låter det när bina tappar tålamodet med tio närgångna biodlaradepter och höjer rösten? Hur vet man när det är dags att backa snabbt, men lugnt, och hur känns det när man missat signalerna? Med kameran i mobilen dokumenterar vi erfarenheterna för framtida bruk.

Bzzz – öka den digitala delaktigheten som bi-effekt av kursintresset.

Bzzz – expertmedverkan. En spännande fråga kom upp i kursen: Blir honungen giftig om bina hämtat nektar från giftiga växter? Och kan det rentav bli farligt? Läraren vet inte med säkerhet. Googlegooglegoogle: Ofarligt. Kanske giftigt. Definitivt farligt. Ingen risk i små mängder. Historien om den grekiska hären som förgiftades av fienden. Värstingväxter. Pesticider. När vi hamnar på annonser som ”Gifta dig i vår?” ger vi upp och läraren skickar vidare vår fråga till experten Preben. Några dagar senare får vi ett mejl med fullgod redogörelse och bra länkar.

Renoveringsobjektet en myt?

Några av dessa buzzwords har kommit med den digitala utvecklingen, andra är inte nya men får en rejäl skjuts med webbens och teknikens möjligheter. Samtliga rimmar väl med ”god folkbildningspedagogik”. Jag mötte alla dessa i en ”traditionell” studiecirkel.

Vuxenskolans kursprogram nämnde inget om flexlär eller webbstöd – då hade jag ju inte anmält mig. Jag tror inte heller att läraren eller mina kurskamrater är medvetna om alla buzzwords som ryms i vår kurs. Tvärtom så sker denna digitala förstärkning och utökning av klassrummet helt naturligt och ofta spontant.

Kanske har jag haft en osannolik tur med min kurs. Eller också är det så verkligheten ser ut idag. Måhända pågår det mängder med naturligt digitala cirklar runtom i landet utan att de involverade ägnar det en tanke. Alltmedan vi flexlärare funderar på hur den 100-åriga cirkeln ska dammas av och lyftas in i nutiden.

Möjligtvis är renoveringsobjektet studiecirkeln en myt?

(PS: Och min personliga lärrevolution? Jodå, mersmak. Höstens kurser har börjat komma upp på studieförbundens hemsidor. Bzzz och klick.)

Kerstin Namuth

 

Läs mer:

Sveriges Biodlares Riksförbund  eller följ https://www.facebook.com/SverigesBiodlaresRiksforbund?fref=ts

Det flippade klassrummet

Kommentera "Bland paddor och bin"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*