Vikarie på distans

Ett byte i fotboll”Substitution – FA Carlsberg Vase Final 2009 – Glossop North End v Whitley Bay” CC BY 2.0 by Mary Keogh on Flickr

– Janne ligger sjuk hemma idag, kan du ta hans eftermiddagslektion i sal 21?
– Hans svenskagrupp?
– Ja, han har mailat material.
– Bra, skicka över så fixar jag det.

Det där låter väl enkelt? Så kan det gå till hos oss på Nyköpings Folkhögskola. Ibland gås lektionsupplägget igenom via telefon. Det löser sig. Men hur funkar det när kollegan jobbar på skolans distanskurs? Under vilka omständigheter tar skolor in en vikarie till en distanskurs?

Där finns självklart olika scenarion, ska någon vara borta flera veckor eller månader blir det nog enklare att ta in någon annan. Men som det ser ut i exemplet ovan, kollegan är sjuk någon dag eller två, blir det någon vikarie till distanskursen då?

En vikarie eller ej till distanskursen går in i en bredare bild om arbetssituationen på distanskurserna. En av idéerna med distansundervisning är att deltagaren själv ska kunna välja tid för sina studier. Det här spiller över till de som driver kurserna. Måna, min klasskamrat från F-linjen, berättade att distanslärarna på hennes skola ville ha ”befattningsbeskrivningar så att vi tydligare kan sätta gränser om vår tid – arbetssituationen beskrevs av många som gränslös. På skämt kom det upp förslag om att bilda organisationen Lärare utan gränser.”

Till den här bilden hör också att distanskurser många gånger förknippas med en specifik person. Därutöver är jag rädd att resonemanget om att de som jobbar med distanskurser är speciella personer, som brinner för evigt för sitt kall, fortfarande finns kvar. Dessutom tror jag att distanskurser lätt blir egna öar i en skolverksamhet. Det är ingen som begär att distandeltagare ska åka genom halva Sverige för att delta i skolgemensam aktivitet en onsdageftermiddag. Det är enkelt att låta distanskursen hålla sig till sitt hörn och så länge allt funkar märker ingen något.

I vilken omfattning kan min skola ta in vikarie till vår distanskurs om jag eller min kollega blir sjuk? Eller ännu värre, om båda blir sjuka samtidigt? Har dom överhuvudtaget tänkt tanken? Tro mig, där är en hel del som ska falla på plats med teknik för att en skrivarkurs på distans ska fungera. Det är inte samma sak som att gå in sal 21 och ta ett svenskapass en torsdageftermiddag. Sammantaget ger det här att distanskurser är något eget, något som de som jobbar på distanskurserna sköter om. Så, när där blir sjukdom är det något som kursen själv måste ta ansvar och fixa, hur blir lösningarna då?

I slutet på mars åker jag till Stockholm en torsdag-fredag för att delta i Vestlunddagarna. Torsdag-fredag är mina mest jobbtyngda dagar på distanskursen. Jag kan inte be deltagarna komma in med texter en vecka innan, för då har dom ju andra uppgifter, kursen måste rulla på enligt den ram vi visade för deltagarna i början på terminen. Ska jag förbereda en kollega på vikariat redan nu?

Hur gör ni? Hoppar ni in på varandras distanskurser när kollegan vabbar tisdag-onsdag?

/Jan Altsjö
Nyköpings Folkhögskola

Kommentera "Vikarie på distans"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*