Vad gör du på internet? Nya undersökningen Svenskarna och internet är här

CC BY av iis.seCC BY av iis.se
CC BY av iis.se

CC BY av iis.se

Vad gör du på datorn, frågar någon. Frågan är feltänkt. Vad gör du på internet, borde det vara.
Datorn är bara en pryl av flera som jag kan använda för att få fram information om allt möjligt. Eller för att ägna mig åt samhällsnytta, arbete, nöje, opinionsbildning eller skvaller, om jag skulle få lust med det.
Givetvis håller jag inte tillgodo med att passivt sörpla i mig vad andra lagt upp. Precis som jag gillar att morsa på passerande med hund, säga min mening i mötena i föreningslivet och då och då publicera något för andra att läsa på döda träd – så gör jag givetvis liknande grejor på nätet. Med hjälp av dator, surfplatta och smartmobil.

Jag en trend

Men är jag ovanlig? Tydligen inte. Snarare en trend. Varje år publicerar .SE-stiftelsen en statistisk undersökning av våra vanor och användning av nätet. Nu är det dags för 2014 års version av denna rätt så omfattande beteendeundersökning. Utvecklingen går fort, brukar vi säga. Det är förstås tacksamt att undersöka vad det innebär i sammanhanget: en kombination av mänskligt beteende och behov å ena sidan och tekniska framsteg å den andra. Eller snarare är det i korsningen mellan dessa som utveckling och förändring sker.

Från smartmobil till platta

Så vad visar nya ”Svenskarna och internet 2014”? Om det för ett år sedan var de unga kvinnorna som stod för ökat bruk av nätet och alla gemensamt för ökad användning av smartmobiler så kan man se ett par andra tendenser nu:

Användandet av surfplattor ökar explosionsartat. Med andra ord lämnar vi våra stationära datorer och även laptops bakom oss. Förklaringen ligger förmodligen i att plattorna är lätta att ta med sig och apparna lätta att använda. Vi kan hålla kontakt, läsa nyheter och se film utan att vara bundna till en fysisk plats med eluttag, eftersom plattorna håller laddningen bättre. I en lokal debatt på förhösten tog de kvinnliga politikerna fram sina surfplattor med förberedda tankar och texter. När tveksamheter uppstod i en sakfråga surfade någon snabbt ut och tog reda på fakta innan samtalet fortsatte.

Från stäm-band till metall

Vi blir också fler och fler som betalar för att strömma film och musik – för första gång på många år minskar fildelningen. Youtube sprids stort, men musiken via den andra stora tjänsten, Spotify, dominerar. En orsak kan man misstänka är att olika genrer och artister delas utanför radiokanalernas och de få kvarvarande försäljningsställenas raster. Genom en låg månadskostnad och hygglig nivå på surfen (när man inte kan nå trådlösa nätverk) är det överkomligt att lyssna varierat hela dygnet: klassisk gammeljazz, finsk tango, hipsterkultiga stäm-band, och allvarligt metalliska rockare – efter behag.
Trots att ytterligare hundratusen nya internetanvändare har tillkommit under senaste året är det fortfarande en miljon svenskar som inte använder internet, något som uppmärksammats gång efter annan i folkbildningen.

I soffhörnorna

Men vilka är de nya? De utgörs främst av yngre pensionärer men också av mindre barn. Man räknar med att hälften av alla tvååringar använder internet dagligen – bland 3-åringarna är det 75%. Vad gör de där, kan vän av äldre ordning förskräckt fråga. Jo, det är främst surfplattan som vunnit mark hos barnfamiljerna: tv-program, filmer, musik, lyssna på saga, spela pedagogiska spel, se familjens fotoalbum … Lätt att hantera och hyggligt tålig för små fingrar och med en bra skärm för ögonen. Ser ni samma bild som jag? Mor- och farföräldrar tillsammans med barnbarn i soffhörn?
Mycket av det familjen gjorde redan tidigare i annan form sker nu istället på en och samma manick.
Nästan hälften av oss använder internet flera gånger om dagen – och då främst via smartmobil eller surfplatta. När vi gör det, är det helst via trådlösa nätverk som blivit allt vanligare också i det offentliga rummet.

Hälsa och träning

Det går också att se trender i vad vi använder för typ av appar: positionering (geografiskt) och hälso- och träningsappar hör till de mest populära för tillfället, särskilt bland yngre kvinnor. (Fast en närstående aningen medelålders man har ett s k smart armband runt handleden – fysiologiska data och träning registreras i ett omfattande dygnsprogram på hans mobil.)

Sociala nätverk och gammelmedia

Sociala nätverk fortsätter givetvis vara populära. Facebook dominerar stort medan fotonätverket Instagram förefaller ha blivit ett komplement.
Och för dem som fruktar gammelmedias död: de är fortfarande störst i sina traditionella former och förändras just nu inte. Ett undantag är kvällstidningarna som nu läses mer på webben än på papper.

Elisabet Norin

Kommentera "Vad gör du på internet? Nya undersökningen Svenskarna och internet är här"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*