Tveksamheter och självklarheter i min nätvärld

En hund som undrar om man glömt sitt lösenord"Do you remember your password?" (CC BY-SA 2.0) by Ron Mader on Flickr

Efter en lagom regnig sommar sträcker skolvärlden på benen och på Twitter vaknar hashtaggarna: #folkbildning och #folkflex. Inkorgen slår upp ögonen och börjar pocka på vår uppmärksamhet. Och hur var det nu med alla lösenord?

Jag startar terminen med att försöka lära mig ett välkänt kalkylprogram, men inser i ett senare skede att jag ändå sitter och kontrollräknar procentsatser på skärmen – istället för att använda de funktioner som finns.

Sedan var det detta med fortbildning. Inför höstterminen har jag anmält mig till en kurs som använder lärplattformen Moodle. Loggar in och känner mig inte riktigt hemma, men hittar snart fina manualer där åtminstone mina grundläggande frågor blir besvarade. Ser att en av manualerna bär CC-licens där man fritt får sprida och bearbeta materialet om upphovsmänniskan anges. Creative Commons gör mig glad.

Någon dag senare ser jag en förfrågan från @digidel2013 på Twitter om att skapa guider för att googla, skypea, e-posta och titta på UR-play. Och jag tänker att det här har säkert någon redan gjort inom något flexlär-projekt.

Min tanke är att jag ofta känner mig som nybörjare i den nätpedagogiska världen och ändå använder jag mig av tekniken varje dag i olika sammanhang. Vissa nätverktyg är självklara (mejlprogram, webbteve, mobilspel, Twitter, Facebook, musiklyssnartjänster eller Evernote) medan andra är frågetecken (vad är egentligen Pinterest och Instagram?) och det känns helt okej. Faran kanske kan vara att jag missar något genialt verktyg som underlättar vardagen, men om jag åtminstone gör en ansats att ”känna till”, så kanske nyfikenheten till slut föder förtrogenheten? Om vi sedan drar parallellen till skolvärlden kan givetvis okunskapen bli mer problematisk, om vi blundar för deltagares teknikvanor och -behov, eller ”hur/vad-och-varför-diskussionen”.

Det fina är att det ofta finns någon som har lite mer kunskap, eller en annan slags kunskap, och som är beredd att dela den kunskapen med dig, bara du vågar fråga eller öppna dig för nyfikenheten. Allt detta bara en tangenttryckning bort.
/Gabriella Hedman

Kommentera "Tveksamheter och självklarheter i min nätvärld"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*