Re:flex går på museum

internetmuseum_fbannons_stor_1024

Sugen på ett museibesök i helgen? Varför inte besöka Sveriges kanske nyaste museum, Internetmuseum.

Det är stiftelsen .SE som ligger bakom museet vars ”dörrar” slogs upp så sent som i början av december 2014. Jag skrev ”dörrar” för Internetmuseet ligger just på Internet.

Internetmuseet är kronologiskt uppbyggt, som en tidslinje. Utställningen börjar på 1960-talet och tar besökarna genom historien med politiska, tekniska och(internet)kulturella synvinklar fram till dagens Internet.

Guldkorn?

  • När det gamla modemljudet går igång! Det var inte igår man hörde det. Jag minns att jag hittade en kod (på Internet) som man kunde få in i datorns inställningar så man slapp det där uppringningsljudet. Det gjorde mig populär på arbetsplatsen!
  • Erik Hörnfelts ord, från den gamla webbplatsen Torget.se, när han beskriver Internet på mitten av 90-talet: ”-94-95 var internet som tonårssex, alla pratade om det men väldigt få gjorde det och visste exakt vad det var.”
  • Att återse gamla Internet-klassiker som ”Ansiktsburk” (minns ni den?) och andra virala klipp.
  • Att inse att det går så fort. Tittar man i backspegeln så har det verkligen gått väldigt fort, vilket gör att man kanske också kan dra slutsatsen att det kommer att fortsätta gå väldigt fort framåt.
  • Surfa old skool-verktyget. Här kan man skriva in en webbadress och se hur hemsidan kunde ha sett ut om den hade varit ”old skool”.
Re:flex "old skool-style".

Något negativt då?

Internetmuseum är inte så omfattande än. Delvis förståeligt för Internet är inte så gammalt, men också på grund av att Internetmuseum har ambition av att växa och tänker göra det med hjälp av bidrag från allmänheten. Det känns logiskt och i tiden.

/Mathias Anbäcken

Kommentera "Re:flex går på museum"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*