Nyfiken på … Copylinda

ordet "curious""curious" CC BY 2.0 by woodleywonderworks on Flickr
Copylinda

Copylinda

Elisabet Norin är nyfiken på personen bakom namnet Copylinda. Det är ett roligt namn som biter sig kvar och som dyker upp i sammanhang som har med digital delaktighet att göra. Men vad är det hon gör? Elisabet ställde några frågor till Linda Sandberg alias Copylinda:

  1. Du har varit med och byggt upp Digidelnätverket och projektleder nu bland annat Get Online Week och Medborgarveckan som många folkbildare är engagerade i eller berörs av. Hur är det, tycker du? Hur jobbar du för att driva detta? Går det bra att nå ut? Når ni målen?

Mellan 2010 och 2013 byggde vi upp det icke-hiearkiska nätverket Digidel och drev tillsammans kampanjen Digidel2013 för att öka antalet användare av internet i Sverige. Kampanjens mål var att antalet icke-användare skulle minska från 1,5 miljoner till 1 miljon och nåddes enligt ”Svenskarna och internet 2014”.

Get Online Week äger rum i mars över hela Europa. Det går fint att anmäla sig till nästa års engagemang redan nu. Flera studieförbund och folkhögskolor brukar haka på, 2015 hoppas jag att ännu fler gör det. Intresseanmälan ligger uppe här, så det är bara att anmäla sig! Det är ett perfekt tillfälle att börja testa och arbeta med digital delaktighet om en inte gjort det tidigare. Medborgarveckan sker i höst.

Det är ett viktigt jobb, vi har hittills nått de mål vi satt upp, men det är svårt att nå ut till alla. Det finns ett stort behov av mer riktade insatser till de grupper som står längst utanför samhället. De riskerar annars att hamna i ett så kallat dubbelt utanförskap.

För att nå dessa mål krävs det mer resurser. Behoven ökar, fler vill och behöver ha digital kompetens, men vi har efter kampanjperiodens väldigt mycket mindre resurser – vi kan inte möta de behov som finns. Samtidigt vet vi att redan 2015 kräver 90 % av alla jobb i Europa ICT skills. Så om unga och äldre ska ha en möjlighet att få och behålla sina jobb, måste de också få digital kompetens.

  1. Många känner dig enbart under namnet Copylinda. Var kommer det ifrån?

Jag läste till copywriter på Berghs 1998. Det var väl där någonstans det började, men först stavade jag det “kåppilinda” som ett slags copyskämt. Sedan har det hängt med genom alla arbeten så istället för att ha mitt namn på företagskorten stod det alltid copylinda och när jag startade eget, så blev det också namnet på mitt företag. Fast nu har det i princip inget med copywriting att göra längre, eftersom jag gör helt andra saker.

  1. Du är också ordförande i Geek Girl Meetup ideella förening. Vad är det och vad sker där? Hur fungerar den? Vad krävs för att bli medlem?

Geek Girl Meetup är ett nätverk men också en ideell förening i Sverige som arbetar för och med jämställdhet i IT-branschen. Det gör vi bland annat genom att skapa och lyfta kvinnliga förebilder. Vi finns på flera platser i Sverige bland annat Öresund, Göteborg och Umeå. Förutom GGM, finns också Geek Girl Minis och GGM+. Aktiviteter och konferenser sker när vi har tid och lust, men varje år arrangerar vi ett riksevent, i år var vi på Tekniska Museet och då var det makertema #MakeIT. Tidigare teman har varit #EnterSpace #BeautifulData #GameOn. Nästa års tema har inte släppts ännu, men håll utkik på http://geekgirlmeetup.com/forening/  En behöver inte vara geek för att bli medlem, det räcker med att vara nyfiken på teknik.

  1. Vilka fler engagemang har du just nu? Vad gör du där?

Jag gör en e-publikation om digital delaktighet tillsammans med Ann Wiklund, ett uppdrag vi fått av SKL (Sveriges kommuner och landsting). Tanken är att den ska rikta sig till beslutsfattare i kommunerna och kunna användas för att sätta igång arbetet lokalt.

Jag är också engagerad i DFRI (förening för Digitala Fri- och Rättigheter). Det är en förening som arbetar för så lite avlyssning, spårning och övervakning som möjligt. Vi hade ett eget spår under Internetdagarna. Kvartal ett nästa år kommer vi att köra CryptoParty Stockholm igen. Om du som läser detta är i stan då, kom gärna förbi! Det är öppet för alla, gratis, och vi registrerar ingen. Vi brukar ha några talks och sedan får en testa kryptering. Inga förkunskaper krävs.

  1. Har du någon händelse (ur ett digitalt perspektiv) 2014 som du minns med särskild glädje?

Ja, CP-CITY i Almedalen som arrangerades av Normaldemokraterna och Utopia. Det var ett grymt event som visade var skåpet ska stå när det gäller att ALLA ska med. Under kvällen var det premiär för Cerebral parkour – Sveriges största extremsport. Bianca Kronlöf hade gjort en genialisk snubben-film och Tiffany Kronlöf (full patte) uppträdde teckentolkat. Lebb Zeppelin och Grupp Tretton var där med. Grupp Tretton är ett kvinno- och transseparatistiskt festkollektiv som bildades 2012 som en reaktion mot den sexistiskt styrda och kreativt begränsande nattlivsscenen i Stockholm. Det var helt enkelt en magisk kväll på Visby Glasblåseri!

  1. Vad ser du fram emot under 2015? För världen, för Sverige, för digital delaktighet, på ett personligt plan?

En rättvisare värld <3

 

Elisabet Norin

ICT Skills  – http://www.tutor2u.net/business/ict/intro_what_is_ict.htm

 

 

Kommentera "Nyfiken på … Copylinda"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*