Ny verksamhetschef på Wikimedia Sverige

Anna TrobergAnna Troberg,CC BY-SA 4.0, foto av Ina Bäckström.

Anna Troberg är ny verksamhetschef för Wikimedia Sverige, en ideell förening med syfte att sprida fri kunskap. För många av oss är Troberg välkänd som tidigare partiledare för Piratpartiet och som översättare av exempelvis Jeanette Winterson. Här skriver hon om sitt nya, spännande uppdrag. Texten är märkt med CC BY-SA 3.0 och är hämtad härifrån.


När jag berättade för en god vän att jag fått jobbet som verksamhetschef för Wikimedia Sverige frågade hen vad organisationen sysslar med. Jag tänkte efter en liten stund och svarade sedan så här:

”Wikimedia arbetar för att med hjälp av den digitala tekniken bevara och tillgängliggöra information och för att dokumentera vår samtid så att historien om oss kan levandegöras för framtida generationer.”

Min vän såg lite moloken ut och svarade: ”Åh, tänk den som fick skriva lite historia varje dag!”

Jag tröstade min vän med att sanningen är att vi alla skapar historia varje dag bara genom att finnas till och samexistera med vår omgivning. Det nya och smått fantastiska är att vi alla numera, tack vare den digitala teknikens intåg, dessutom plötsligt kan vara med och skriva vår gemensamma historia. Det är en historiskt unik möjlighet som den brokiga Wikimedia-gemenskapen uppmärksammade lite före de flesta och har tagit vara på i projekt som bland annat Wikipedia och Wikidata.

Men, även om internet är fantastiskt och historien i dag skrivs av betydligt fler än någonsin tidigare, så finns det fortfarande gott om utmaningar. Alltför ofta förblir möjligheten att bidra en teoretisk möjlighet. Därför är det viktigt att hitta sätt att sänka tröskeln så att fler – både organisationer och enskilda individer – kan och vill vara med och ta en aktiv roll i att både bevara och skapa sin historia.

Den största utmaningen är att vi förlorar delar av vår historia varje dag. En del försvinner på grund av att det helt enkelt inte finns resurser eller praktiska möjlighet att bevara allt. Annat förstörs medvetet av krafter som aktivt vill sudda ut historia och information som de upplever krockar med deras egna övertygelser. Det är en eviga kamp mot klockan och vi kan bara bromsa utvecklingen genom att ge fler den faktiska möjligheten att bidra till bevarandet.

Fler betyder inte bara fler i antal, det betyder också större mångfald. I dag är många grupper, till exempel kvinnor, pensionärer, människor med funktionshinder och hbtq-personer, underrepresenterade bland skribenterna på Wikipedia. Det betyder att det blir hål i historieväven, hål som bara kan lagas genom att man väver in fler röster i varpen.

Det är hög tid att skapa en så inkluderande och trivsam miljö på nätet att alla känner sig välkomna att delta. Det är inte en fråga om mysfaktor. Det är en fråga om hur vi vill gå till historien. Wikimedia strävar redan efter detta – både i Sverige och internationellt. Det är en stor utmaning, men här finns också i det närmaste oändliga möjligheter. Tekniken och viljan finns.

Jag visste visserligen sedan tidigare att arbetet Wikimedia gör är fantastiskt, men jag måste erkänna att jag nog inte riktigt visste exakt hur fantastiskt det är. Jag är dessutom rädd för att många andra inte vet det, men det ska vi ändra på framöver. Det är dags för Wikimedia att synas och höras så att fler vet att organisationen finns och hur man kan bidra till arbetet som enskild individ och som organisation. Synlighet skapar många fler möjligheter än osynlighet och förutsättningarna är goda.

Styrelsen, min företrädare Jan Ainali, personalen på kansliet och medlemmar och gemenskap har byggt upp en väl fungerande och framgångsrik verksamhet. Det ger mig lyxen att få sätta mig vid ett dukat bord. Jag ser fram emot möjligheten att dra mina strån till stacken.

Anna Troberg
Verksamhetschef Wikimedia Sverige, från och med den 6 januari 2016.

Twitter: https://twitter.com/annatroberg

Facebook: https://www.facebook.com/annatroberg1/

Kommentera "Ny verksamhetschef på Wikimedia Sverige"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*