Internetdagarna 2016 – från skälvning till skred med värderingar i fokus

Erica Joy BakerErica Joy Baker

Internetdagarna i november i år kommer förmodligen att gå till historien. Årets konferens började som en skälvning i underjorden när kenyanska datavetaren och utvecklaren Juliana Rotich från Ushahidi talade om det ”Internet of opportunities” hon själv mötte en gång i tiden och som hon nu vill förmedla till Afrika. Efter henne iscensatte Chris Heilmann ett terapisamtal med ett Internet som inte mådde bra: troll, hatare och andra med onda avsikter har tagit för sig av utrymmet.

Konstnären och aktivisten Darius Kazemi var en av två amerikanska keynote-talare. Han hade tänkt tala om ämnet ”creative coding” men med det färska resultatet av amerikanska presidentvalet utgick han istället från frågan om vilken värld vi vill leva i och gav svar själv:

If we create bleak and awful things today, the future will be bleak and awful.

Vid sidan av teknisk framtidstro höll Internetdagarna fokus på samtid och omvärld för såväl användare som samhället och inom politiken, kanske mer än någonsin detta år. Det accentuerades än mer när landsflyktige Edward Snowden intervjuades av suveräna Brit Stakston på videolänk från Ryssland, en programpunkt i samarbete med Amnesty. Den tidigare NSA-anställde Snowden blev ett världsnamn när han 2013 läckte topphemliga dokument som påvisade storskaliga övervakningsprojekt. Snowden manade åhörarna att fortsätta ställa krav på såväl regeringar som företag. Han dämpade också betydelsen av den amerikanska valutgången och balanserade:

Donald Trump is just the president. It’s an important position. But it’s one of many.

På frågan om han inte var rädd att Trump-administrationen skulle skärpa sina försök att fängsla eller skada honom svarade han:

I don’t care. The reality here is that yes, Donald Trump has appointed a new director of the CIA who uses me as a specific example to say that, look, dissidents should be put to death. But if I get hit by a bus, or a drone, or dropped off an airplane tomorrow, you know what? It doesn’t actually matter that much to me, because I believe in the decisions that I’ve already made. /…/ I will not be afraid.

Amnesty uppmanade även till att skriva under en petition med hashtag #freeSnowden. Namnlistan kommer att gå vidare till President Obama med förhoppning att han kommer att göra just detta innan den nya politiska administrationen tillträder.

Snowden fick stående ovationer av den påtagligt berörda publiken. Det fick också amerikanska utvecklaren Erica Joy Baker från Slack Technologies dagen därpå. I likhet med Darium Kazemi hade hon lagt sitt ursprungsmanus åt sidan på grund av valresultatet i USA. Istället höll hon ett kraftfullt tal om vikten av att möta varandra med nyfikenhet och respekt oavsett var vi möts och att hat och ett hårdnande klimat behöver bemötas med kärlek.

Förutom de stora huvudpresentationerna erbjöds dagligen ett tiotal parallella spår med samtal och presentationer under olika teman. Intressant för skolans värld var ”Är skolan redo för molnet”, ”Digitaliseringens möjligheter i skolans värld”, ”Sociala medier i förändring” och ”Baksidan av den digitala vardagen”.

Det blev två dagar som kom att präglas av samtal och tankar om värderingar, utmaningar, övervakning, framtid – om hat och kärlek, om etik, om livsval.

Fantastiskt, sammanfattade en besökare det hela när han lämnade Digidelmontern (se separat artikel). Den bästa konferens jag varit med om.

Säkert kommer det att dröja innan de här båda dagarnas innehåll har landat fullt ut hos deltagarna – säkert har den inledande skälvningen lett till skred hos fler än en.

Vill du se bara ett enda filmklipp från Internetdagarna rekommenderar vi intervjun med Edward Snowden. – Det kan bli 53 viktiga minuter i ditt liv.

Programmet under Internetdagarna.

Hela #ind16 finns filmat och utlagt i klipp på YouTube.

Skriv på för Snowden och andra dissidenter. Gör det.
Elisabet Norin

Extramaterial:

Internetdagarna är en konferens som arrangeras årligen av Stiftelsen för Internetinfrastruktur. Konferensen äger rum i Stockholm och är en mötesplats för alla som på något sätt arbetar med den digitala världens olika delar: från rör och fiber till appar, säkerhet och etik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera "Internetdagarna 2016 – från skälvning till skred med värderingar i fokus"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*