Internetdagarna 2015 – Samtidens storm

"Storm 944" CC BY-NC 2.0 by will mchale on Flickr"Storm 944" CC BY-NC 2.0 by will mchale on Flickr

IIS (Internetstiftelsen i Sverige) är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. De ansvarar för internets svenska toppdomän .se, med registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Sedan september 2013 sköter IIS också drift och administration för toppdomänen .nu.

Kerstin Namuth vann en Apple Macbook Air

Re:flexredaktionens Kerstin Namuth vann en Apple Macbook Air

Internetdagarna anordnades för 16:e året i rad i Stockholm. Det är det största eventet vi har i landet, en unik konferens som utgör hjärtat för allt som har med den digitala världen att göra. Den drabbar gärna besökaren som en storm av samtidighet. Trevlig, välordnad och aktuell. ”Varje evenemang ska ha en öppen, folkbildande karaktär” skriver arrangören www.iis.se i presentationen på sin sajt.

Men de här dagarna är mer än en klassisk konferens. De utgör ett forum för utställare och besökare. Hit kommer hardcore-tekniker, software-specialister, kreativa entreprenörer, aktivister, forskare, pedagoger, folkbildare, media, studenter, föreningsaktiva, världsstora organisationer såväl som små.

Som deltagare väljer man ett dagligt tematiskt spår av föreläsningar och följer dessa under de två dagarna. Ett antal huvudtalare – internationellt verksamma – samlar alla besökare ett par gånger om dagen. Dagarna ger möjligheter att nätverka och gott om tillfällen att ses över en god lunchtallrik och fika – det praktiska är mycket välordnat. Framåt kvällen öppnar baren och samtalen fortsätter. Internetdagarna har därmed blivit ett unikt tillfälle till kunskaps- och kontaktfördjupning.

Årets dagar lockade totalt 2700 besökare med en jämn könsfördelning. Dessa lyssnade till 250 talare och tog chansen att möta dem och varandra i välmodererade frågestunder. Några av årets teman rörde nätsäkerhet, mångfald, könsroller och normkritik. Ett annat tema var molntjänster, ett tredje möjligheten att använda verktyget WordPress för sin verksamhet.

R2-D2 ställer upp för fotografering

R2-D2 ställer upp för fotografering

Förutom ett ambitiöst program pågick ett makerspace där var och fick löda sitt eget blinkande hjärta, chokladhjulet snurrade, R2-D2 i egen hög person bidrog till trevnaden. Med hjälp av spelet You’ve been Tagged och sin deltagarbricka kunde deltagare checka in i en klassisk 8-bitsgrafik vid olika stationer. Då och då lottades fina priser ut, från T-shirts till Segaspel. Vi noterar att Re:flexredaktionens Kerstin Namuth fick hela konferensen att stanna upp när hon som konferensdagarnas mest avundsvärda vinnare plötsligt stod med en Apple Macbook Air. Varmt grattis!

Bland talarna märktes Linda Mannila från Finland. Linda forskar inom datavetenskapens didaktik och arbetar med flera projekt relaterade till bland annat digital kompetens i grundskolan. Hösten 2016 införs programmering i läroplanen i Finland.

Aktivisten Nnenna Nwakanma, född i Nigeria, är en förkämpe för yttrandefrihet på nätet. Hon arbetar som koordinator för World Wide Web Foundation i Afrika.
– Jag kommer från internet, presenterade hon sig.
Hennes arbete är speciellt. Den afrikanska kontinenten består av 54 nationer med mer än en miljard invånare som talar över 2 000 språk. Enligt Nnenna Nwakanma går det att göra en grov indelning av länderna när det gäller människors tillgång till internet: de progressiva, de som kommit en bit på väg och de som kört fast och står inför stora svårigheter på grund av att deras online-frihet blir sämre istället för bättre.

Brittiska Kathryn Parsons är grundare av digitala utbildningsföretaget Decoded och brinner för kodspråk.
– Kod är ett globalt språk, påpekade hon, men de flesta av oss förstår inte språket bakom skärmen.
Det vill hon ändra på och ser det bland annat som ett feministiskt projekt – folk tror gärna att det bara är män som kan lära sig koda, vilket givetvis är fel.

Bland talarna hördes även Ethan Zuckerman som är medieforskare och internetaktivist. Han är chef för MIT Center for Civic Media. Hans tal rörde sig runt hur man kan göra skillnad politiskt.

Elisabet Norin


Ethan Zuckerman på Internetdagarna 2015.
Bilder finns att hämta här:
https://www.flickr.com/photos/stiftelsen/

 

Kommentera "Internetdagarna 2015 – Samtidens storm"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*