Ingen surfar på Sydpolen

Snöflingor"Brothers" CC BY-NC 2.0 by Julie Falk on Flickr

Re:flex presenterar .SE-stiftelsens internetguider

Bild på boken

Bild på boken

Ibland tror jag att jag lever på Sydpolen. Ungefär så bra fungerar mitt 4G-nät blåsiga och regniga dagar bakom kyrkan.

Sydpolen är den enda kontinent på jorden där det inte finns internet så med andra ord fungerar det inte alls, varken telefon eller surf. Jag muttrar surt och slår mig ned med konkret pappersarbete i väntan på bättring.

Så blir det sol igen och Spotifylistorna spelar för fullt, mejl går ut och in och jag kan snabbt söka på sajter för att kolla uppgifter. Stefan Löfvén eller Stefan Löfven?
Men hur? Hur fungerar det egentligen?

Jag tror aldrig att någon har förklarat det. Jag minns fortfarande första gången jag prövade – en helg i en sal på högskolan för snart tjugo år sedan. Fula och svårlästa typsnitt på fula bakgrundsfärger. Inga bilder. Och några stränder och vågor – surfande hade ju låtit så behagligt – såg jag inte röken av.

Somligt har jag sedan listat ut med tiden. Annat behöver jag faktiskt inte bry min lilla hjärna med. Men det kan ju förstås vara roligt att veta även om det inte har någon praktisk betydelse.

Så att läsa bildrika och pedagogiska häftet internetguiden ”Internet – så funkar det”, av Hasse Nilsson och Tekniska museets pedagoger i Stockholm, är både roligt och upplysande.

Jaja, jag vet: den är tänkt för barn, men det är definitivt fel att avfärda den här informativa och välgjorda guiden av den anledningen. Samma sak med videoklippet som hör till. Oavsett vad man tycker om bakgrundsmusiken är det här välgjort, snyggt och framför allt: upplysande. Bara att ta med till introduktionen för din studiegrupp eller lektion om du är lärare och ledare – eller varför inte flippa klassrummet och be folk titta på klippet INNAN ni ses första gången?

Några rubriker ur guiden:

  • Hur använder du internet?
  • Okej, men hur sitter allt ihop?
  • Hur snabbt är det?
  • Adresser på nätet

Elisabet Norin

Du hittar .SE-stiftelsens alla guider här. Beställ från tryckeri, ladda som pdf eller läs direkt i webbläsaren.

Kommentera "Ingen surfar på Sydpolen"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*