”Hämtat från internet”

Ordet Internet skrivet på skrivmaskin"Internet" CC BY-ND 2.0 by Dennis Skley on Flickr

Den frasen brukar man ibland hitta bredvid bilder och texter i bloggar. Den som publicerat har haft en dimmig känsla av att hen nog bör tala om att det inte är hen själv som skrivit eller fotat. Dock har personen inte riktigt haft koll på hur lånet ska hanteras. Internet som källa är enormt och säger inget om textens eller bildens ursprungliga sammanhang. Det kan dessutom vara olagligt.

Gör du så är risken stor att du råkat ta för dig av upphovsrättsligt skyddat material. Någon annan äger. Det brukar ibland vara möjligt att köpa rätten att publicera bilden eller texten, men klarar du av någon anledning inte att kontakta upphovsmannen eller betala utgiften ska du inte heller ”låna” för dina syften.

Det är ett brott. Det inbegriper skadestånd samt upp till två års fängelse. Allvarliga saker, med andra ord.

Men det finns material som är fritt att återpublicera, texter som foton, helt eller delvis.

Så är det till exempel med allt material som publiceras här på Nättidningen Re:flex. Det beror på att allt som publiceras hos oss är CC-märkt (CC står för Creative Commons). Det finns några olika typer av CC-märkning. Vår beteckning är CC BY-NC-SA 4.0.

Det betyder att du kan använda citat eller hela artiklar med text och foton utan att det kostar dig ett öre. Du får sprida, göra om, modifiera, bygga vidare och skapa nya verk utifrån nättidningens eget material. Så varsågod och använd i dina bloggar, sajter eller tryckta media av olika slag!

Det finns dock ett par motkrav från vår sida och som finns i betydelsen av CC-koden ovan:
1. Ditt sammanhang, där du publicerar materialet, måste vara ickekommersiellt.
2. Du måste berätta varifrån du har hämtat materialet (dvs. härifrån) och märka det ”nya” verket med samma villkor (alltså inte börja ta betalt för det eller begränsa det).

Så här ser symbolen för vår CC-märkning ut. 

Säg att du vill återpublicera vår artikel om Ädelfors folkhögskola. Då ska du ange symbolen här ovan, eller skriva ut hela märkningen ”CC-BY-NC-SA Nättidningen Re:flex, Elisabet Norin. Eftersom samma person i det här fallet både skrivit text och fotat gäller märkningen för båda.

Om du när du läser artikeln ”Det bidde inte ens en tummetott” upptäcker att du vill använda enbart det översta fotot ska du inte ange CC-koden ovan, utan den kod som fotografen försett bilden med och som vi har upprepat när vi har använt den. Under bilden står: ”Old World Inspirational Sign – HDR” CC BY 2.0 by Nicolas Raymond. Den dag vi lade upp bilden på nätet kunde Nicolas Raymond omedelbart se att vi inte bara använt hans bild utan också skänkt honom en tacksam tanke för det. Det var en bild som han delat med sig av och som passade i sammanhanget.

Bilden hittade vi i det enorma förrådet av CC-märkta bilder på Flickr. Flickr är en webbtjänst med mängder av bilder. Många av dem är copyrightade vilket betyder att det går att köpa dem för publicering, business as usual. Under fliken Creative Commons på Flickr väntar dock en skattkammare! Här hittar du MÄNGDER med foton som är fria att använda bara du ser till att få med den märkning som fotografen bestämt. Kolla också upp vad märksymbolerna betyder! En del foton kan vara ok att använda kommersiellt, andra får inte redigeras och så vidare. Nedan hittar du nyttiga länkar med vidare information.

Nu är det bara att köra igång! Delandet – sharing, som är engelskans vackra ord; det är inte fråga om att klyva ved – är roligt, generöst och nyttigt och berikar oss alla! Kanske börjar du också lägga upp av dina egna bilder på Creative Commons och följer dem sedan över hela världen …

Elisabet Norin

Journalistförbundet – frågor och svar om upphovsrätt.
Den senaste versionen av CC-märkning.
En tidigare version.
Wikipediaartikel om Flickr.
Paul Stacey jobbar för organisationen Creative Commons. I januari 2014 var han i Sverige och föreläste, välj klippet för kapitel 2 för att höra mer om CC-märkning.

"Creative Commons BBB" CC BY 2.0 by "Steren Giannini" on Flickr

”Creative Commons BBB” CC BY 2.0 by ”Steren Giannini” on Flickr

Kommentera "”Hämtat från internet”"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*