Geek Girl Meetup & Big Sister om säkerhet och integritet på nätet

texten "geek""geek postcard" CC BY-NC-ND 2.0 by melanie cook on Flickr
Foto: Anna Gerdén, Tekniska Museet

Foto: Anna Gerdén, Tekniska Museet

Idag har de flesta svenskar en närvaro och identitet på nätet. Vi delar bilder, upplevelser och funderingar med varandra. Vi skickar mejl, diskuterar och söker information. När vi använder nätet innebär det också att allt vi skriver, skickar och lägger upp kan övervakas och sparas ner. Även om vi använder nätet varje dag är det få som funderar på var all information vi delar med oss av tar vägen. Vilka får tillgång till den? Vad innebär det att vi lever en så stor del av livet på nätet när det kommer till säkerhet, integritet och demokratiska rättigheter?

De här frågorna var vad 300 geek girls funderade över när de samlades på Tekniska museet i Stockholm i maj i år. En hel helg ägnades åt att fördjupa sig genom föreläsningar, workshops och möta andra nördiga kvinnor med samma intressen.

Geek Girl Meetup som motvikt mot mansdominansen

Geek Girl Meetup Ideella Förening startades 2008 av ett gäng tjejer som var less på mansdominansen inom IT-, spel-, och startupbrancherna. Genom Geek Girl Meetup (GGM) beslöts att bygga ett nätverk av kvinnliga förebilder, inspiratörer och kontakter. På meetups eller så kallade ”okonferenser”, från engelskans ”un-conference”, delar deltagarna med sig av sina kunskaper. På så sätt skapas ett tillåtande klimat där det blir lätt att ta första steget till att exempelvis själv hålla föredrag. Det ger också förutsättningar för kunskapsutbyten. Geek girl betyder nördtjej och syftar till alla de som har ett passionerat intresse inom exempelvis teknik, IT, dataspel och rymden – traditionellt manliga områden. Du behöver inte vara nörd för att bli medlem i GGM – det räcker att du är nyfiken.

Idag har GGM spritts internationellt. Det finns grenar av föreningen i elva länder, från Tyskland och Mexiko till Tunisien och Honduras. Förutom GGM finns i Sverige även Geek Girl Minis för yngre teknikintresserade tjejer och GGM+ för äldre. Aktiviteter och konferenser arrangeras lokalt över hela landet. Varje år sker också ett större riksevent. Då samlas hundratals geekgirls för att nätverka, hålla föredrag och lyssna på varandra. Ofta deltar specialinbjudna talare. Tidigare teman har bland annat varit MakeIt om gör-det-själv-kultur och skapartrend, EnterSpace om rymden, BeautifulData om datahantering och GameOn om spel. I år var det alltså Big Sister, en Geek girls-variant av Big Brother om övervakning, integritet och rättigheter på webben.

Som väntat gavs inga givna svar eller lösningar på hur vi ska hantera närvaron på webben för att kunna vara säkra. Att försöka sätta sig in i hur tekniken och informationen används och fungerar är en bra början.

Foto: Anna Gerdén, Tekniska Museet

Foto: Anna Gerdén, Tekniska Museet

Eva Galperin om situationen i Ryssland

Första talare var hajpade Eva Galperin, Global Policy Analyst på Electronic Frontier Foundation, en San Fransisco-baserad organisation, engagerad för civilsamhällets digitala rättigheter. Med bakgrund inom statsvetenskap och teknik arbetar Eva Galperin för att dina mänskliga rättigheter ska följa med när du går ut på nätet.

Eva, själv immigrant från Ryssland, pratade om situationen där, med övervakning och censur av nätaktivister.

För bara några år sedan var det stor skillnad på vad som gick att skriva på nätet jämfört med vad som vara möjligt att publicera i de censurerade tidningarna. Efter att ryska demonstranter med hjälp av sociala medier mobiliserat de största demonstrationerna sedan Sovjetunionens fall har Putin tagit till krafttag mot yttrandefriheten på nätet, berättar Eva Galperin. Bland annat infördes ”Bloggers Law” som innebär att alla bloggare med fler än 3000 läsare måste registrera sig hos staten. Dessutom är de förbjudna att vara anonyma – deras namn måste finnas tydligt utskrivna på sajten.

Den som har en blogg eller hemsida med kommentarsfält är själv ansvarig för allt som skrivs där. Eftersom det är svårt att ha koll på vad besökare skriver ledde lagen snabbt till att betydligt färre bloggare ville ha kommentarmöjligheter. Därmed tystades en möjlighet till diskussion och möten. Som bloggare räknas också alla som postar något på internet, twitter- eller facebookkonto räknas också in och lyder under samma lag. Ett smidigt sätt för Putin att begränsa yttrandefriheten, menar Eva Galperin.

Hennes jobb handlar inte bara att informera om övertramp och hinder utan också att hjälpa människor runt dem. Det går genom att använda sig av ett utländskt VPN (virtuellt privat nätverk) som döljer var och vem du är. Det kan innebära att det ser ut som att du surfar från Sverige fast du egentligen sitter i Ryssland. Eller genom att ändra platsinställningarna på ditt twitterkonto och kryptera allt du skickar från telefonen.

The Natalia Project – ett skyddsnät i sociala medier

Internet kan användas för att övervaka medborgarna – men är också ett utmärkt verktyg för medborgare att skydda sig mot övergrepp. Det blev tydligt när Miriam Nordfors från Civil Rights Defenders berättade om The Natalia Project. De använder sig av sociala medier för att få människor som har en hotbild mot sig att känna sig lite tryggare. Projektet har fått sitt namn efter den tjetjenska människorättsaktivisten och journalisten Natalia Estemirovna som kidnappades den 15 juli 2009 och senare samma dag hittades skjuten i skogen.

Projektet drogs igång för att förhindra att något liknande ska hända igen. Det fungerar så att ett fyrtiotal hotade människorättsaktivister i världen bär ett specialdesignat armband. Om de hamnar i svårigheter trycker de på armbandet. Då går en signal till en jourtelefon i Stockholm. På minuten startar Civil Rights Defenders en mobilisering i sociala medier för att uppmärksamma omvärlden på det pågående brottet mot mänskliga rättigheter. Opinion bildas och makthavare i den hotades land kan ställas till svars och tvingas ta tag i problemet.

Azuka Nnamaka och Vian Tahir från Nätaktivisterna berättade om sitt arbete i skolor för att få unga att förstå sina rättigheter och skyldigheter på nätet. En vanlig men felaktig inställning är att luften är fri online och att det går att skriva vad som helst. Istället är det extra viktigt att tänka på att mycket av det som sker där kan vara olaga hot, förtal, förolämpning och hets mot folkgrupp. Polisen tar den typen av brott på allvar och de som begår brotten på nätet måste ställas inför rätta. Råkar du ut för brott på nätet är det klokt att till exempel ta skärmdumpar och polisanmäla.

Under helgen talade också Terese Raymond om vad skolorna måste tänka på för att skydda elevernas integritet när man börjar använda sig av molntjänster. Amelia Andersdotter, tidigare svensk ledamot för Piratpartiet i EU-parlamentet, pratade om EU:s dataskyddsförslag och om vi ska se privatliv som enskilt eller kollektivt intresse. Under workshopen ”Kill your phone” kunde deltagarna sy tygpåsar till sina telefoner. Det tunna tyget dödar alla signaler och gör den omöjlig att spåra.

Vad innebär vår digitala närvaro?

För många teknikintresserade och internetvana geek girls var detta första gången de aktivt funderade över vilka spår vi lämnar på nätet och vad det skulle innebära om lagar som ”Bloggers Law” antogs i Sverige. Även om vi är långt från en lösning på hur vi ska hantera våra digitala liv, har samtalet gått från att allt som rör internet är spännande, kul och bara att använda, till att vi funderar över vad det innebär att ha en ny värld på internet. Hur ska vi förhålla oss till att spåren vi lämnar inte sopas igen med tiden?

Här är fyra tips för att ta makten över vad du delar med dig av på nätet:

  • Ta kontroll över dina digitala fotspår. Googla dig själv och om det dyker upp något som inte är representativt för dig, kontakta den som äger materialet och be att det tas bort.
  • Gå igenom inställningarna i din mobil. Tillåter du appar att rapportera och använda dina koordinater? Vill du inte dela med dig av alla förflyttningar? Stäng av denna funktion.
  • Sätt ett klistermärke över din mobilkamera, så att ingen kan filma utan din vetskap.
  • Behöver du skicka lösenord till någon? Dela upp det och skicka halva i ett mejl och halva i ett sms.

Låter allt detta spännande? Vill du veta mer? Flera av föreläsningarna på GGM spelades in och finns att se på Big Sisters hemsida, www.bigsister.se.

Lisa Evertsson Norrevik

Kommentera "Geek Girl Meetup & Big Sister om säkerhet och integritet på nätet"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*