Elisabet Norin testar MOOC – del 3

“I MOOC” by IlonkaTallina, CC-BY-NC-SA 2.0“I MOOC” by IlonkaTallina, CC-BY-NC-SA 2.0

Den andra och sista kursveckan i min mini-MOOC rinner iväg och jag hinner inte fånga upp trådarna förrän det är helg igen. Detta är förstås både en fördel och en nackdel, som med alla distanskurser där det finns en tidsrymd med en skarp gräns i bortre änden.

Studier av utbildningen

Mitt i veckan kommer ett mejl om att man har ändrat ”Terms & Conditions” på så sätt att man öppnar för forskning inom utbildningsvetenskap att ta del kursens design och utveckling. Det blir tydligt att det finns en nyfikenhet hos forskare runt de möjligheter MOOCs kan ge. Det har varit klart och tydligt utsagt hela tiden att detta är första gången FutureLearn och universitetet i Nottingham kör denna kurs. Kommentarerna från ansvarige Peter Stockwell visar också tydligt att han löper online med oss kursdeltagare och är närvarande. Inga gamla förinspelade videoklipp här inte!

Design och grafik

Jag kan också konstatera att kursdesignen att dela upp varje vecka i tio varierande uppgifter skapar en bra struktur, där varje steg blir hanterbart. Särskilt en kurs av det här slaget, som inte kan betecknas som något annat än ’brainy’, blir fullt möjlig att tugga i sig.
Grafiskt har det varit galet snyggt och rent. Bilderna som inlett varje avsnitt har varit extremt vältaliga och lämpade för området. Videoklippen proffsiga.

Linjärt trubbel

De linjära kommentarerna – många hundra för varje deluppgift – är svåra att navigera och underlättar inte kommunikationen mellan deltagare. Den förblir linjär och det är en ohanterlig massa. Hur hitta till en intressant fråga eller diskussion? Hur hitta tillbaka?
Antagligen är det få deltagare som verkligen läser alla kommentarer – men också beslutet att inte läsa allt (vilket tar åtskilliga timmar utöver beräknad kurstid) krävs det ett jobbigt beslut om att avstå. Det kan ju finnas något intressant som man missar … Trots att jag själv följer några andra deltagare, däribland ett par lärare, får jag inga notiser om att de har lagt in nya kommentarer.
Innehållet – och ibland extra läsmaterial – samlas då och då i pdf:er som jag kan ladda ned och läsa om senare – ett stort plus.

Fancy shirts

Jag gillar de korta, proffsiga videoklippen med professor Stockwell. Han går genom rutan och gör stor skillnad för hur jag annars skulle uppleva kursen och ta till mig nytt material. Det är rätt så mycket att läsa och ibland gravt teoretiskt. Dessutom byter han skjorta från klipp till klipp – vilket kan verka hur larvigt som helst – men hans lättsamma och samtidigt pedagogiska framtoning får en extra knorr genom att han också blir ’the guy with the fancy shirts” (för de är verkligen snygga, detta sagt av mig som normalt inte funderar mycket över sånt) … Som pedagog börjar jag fundera på vad just min knorr skulle kunna bli i motsvarande roll och situation. När jag senast gjorde en miniserie i Videomaten passade min lilla katt på att trava förbi mellan kameran och mig – det skulle kanske kunna bli en lättsam liten detalj?

När det är slut

Allra sist i kursmaterialet finns en sammanställning på referenser över aktuell forskning i ämnet. Mitt studerande kan alltså lätt fortsätta efter kursen.
MOOC-en är som sagt gratis, men för den som följt den och gjort sina uppgifter finns i efterhand möjlighet att beställa ett kursintyg för motsvarande några hundra kronor. Bra.

Smakprov

Som den kritiska gamla folkbildare jag är var jag inledningsvis skeptisk till hela MOOC-idén. Men sammanfattningsvis har det första mötet med formen varit positiv. Framför allt har organisatörernas ambition varit hög och mycket har varit väldigt väl genomtänkt. Vad gäller ämnet, Theory of Mind, fungerade kursen också som smakprov – jag blir sugen att följa den fleråriga distanskurs på deltid som universitetet driver. Kanske senare?
Innan dess seglar jag nyfiket runt på webben och kollar andra MOOCs – det finns så mycket spännande runt oss.

Elisabet Markkula Norin

Kommentera "Elisabet Norin testar MOOC – del 3"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*