Elisabet Norin testar MOOC – del 1

En dator med texten "I MOOC"“I MOOC” CC-BY-NC-SA 2.0 by IlonkaTallina on Flickr

MOOC – en av dessa obegripliga förkortningar som flyger i luften. Massive Open Online Course står det för. Open låter ju nice, men Massive? Låter som tsunami. Eller i alla fall en galet stor grupp människor som går de här kurserna. Det låter varken personligt och utvecklande.

Kurserna är kanske öppna för alla som vill, dundrar kritikerna, men inget annat är öppet. Dessutom verkar kurserna inte fungera; många hoppar av utan att göra färdigt. Hur fungerar pedagogik och metodik egentligen?

How to read

Jag bestämmer mig för att prova formatet och i mitten av februari söker jag på nätet efter ämnen som verkar intressanta. För mig är det viktigast med kursens innehåll, inte anordnare. Därför hamnar jag på kursen ”How to read … a mind” som drivs av FutureLearn vid universitetet i Nottingham. Den presenteras lättfattligt med en kort text och ett videoklipp.

Hur kommer det sig att personer i romaner känns lika levande som riktiga människor? Och varför tänker vi på dem som om de vore det? Det är en kurs om passar mig som hand i handske. Ansvarig för kursen, som är två veckor lång och bygger på forskning runt kognitionen när vi läser fiktion, är professor Peter Stockwell.

Gratis eller inte

Det är avgiftsfritt. Så vad jag behöver är en internetuppkoppling och en manick att sköta kursen via samt mina kunskaper i engelska, som är kursspråk. Kostnaden är en detalj som inte har samma bäring i Sverige där undervisning är kostnadsfri för individen. Givetvis kan detta spela stor roll i samhällen där utbildning kostar stora pengar och stänger hela samhällsklasser ute. Å andra sidan: har du inte tillgång till Internet, en digital manick eller tillräckliga kunskaper i engelska så hamnar du ändå utanför.

Välkomnande

I samma ögonblick som jag registrerar mig studsar två mejl in i min box, jag hälsas välkommen till kursen som startar om en månad. Välformulerat och vänligt, tydligt och pedagogiskt. Ett par veckor innan start kommer nästa mejl som påminner mig och så ytterligare ett några dagar innan det är dags.

To do

På startdagen 17 mars kommer ytterligare ett mejl. ”Hello Elisabet,” – och så tydliga instruktioner med vad jag kan göra och länkar jag har att gå in på för att komma igång. Tre timmar i veckan har man beräknat den till och det kommer också att finnas möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter med andra. Jag loggar in på to-do-listan.

Elisabet Markkula Norin

Kommentera "Elisabet Norin testar MOOC – del 1"

Lämna en kommentar

Din emailadress kommer inte att publiceras.


*